EU najavljuje pomoć poljoprivrednicima

115

Na našim prometnicama ove godine srećom nismo gledali nemile scene prosvjeda seljaka, no zato ih je bilo u samom srcu EU, u Bruxellesu, gdje su brojni stočari i mljekari, pritisnuti krizom, prosvjedovali zbog godišnje proizvodnje od 160 milijuna tona mlijeka, zbog čega njegova cijena pada, obzirom da je to puno više od potreba tržišta. Slična situacija je i u mesnoj industriji. Da je situacija među domaćim poljoprivrednicima dobra, vjerojatno bi se i oni zaputili u Belgiju, ovako podržavaju prosvjed na daljinu.

U Europi je u posljednjih 6 godina zatvoreno 200 tisuća mliječnih farmi, a situacija nije dobra ni kod nas.

Razloga za ovu situaciju je nekoliko

– EU je ranije ove godine ukinula kvote za mlijeko postavljene prije više od 30 godina. One su ograničavale proizvodnju, ali osiguravale dobit. Sada su ukinute kako bi taj sektor industrije (15% ukupne EU poljoprivrede) ponovo mogao rasti. No, EU mljekari boje se uvoza mlijeka izvana – zbog toga je i Hrvatska pokušala blokirati uvoz mlijeka iz BiH, pa nije uspjela. Procjenjuje se da je mljekarski sektor ukidanjem kvota izgubio oko 800 milijuna eura, a najviše su na gubitku individualni proizvođači, manji farmeri, dok trgovina nije toliko na udaru.

– Na pad prodajnih cijena mlijeka, u brojnim zemljama manjih od proizvodne, utječe i smanjenje potražnje iz azijskih zemalja, prije svega Kine

– Ruski embargo: Unija je u Rusiju izvozila 12 milijardi eura vrijednosti robe, a otkako je na snazi embargo, nije pronađeno zamjensko tržište i unutar EU postoje veliki viškovi.

Svjesna problema, Europska komisija je najavila paket mjera pomoći težak 500 milijuna eura, od čega bi najviše trebao profitirati upravo mljekarski sektor. Bude li se raspoređivanje pomoći stvarno rukovodilo mjerilom pogođenosti situacijom po zemljama, najviše bi trebale dobiti baltičke i istočnoeuropske članice.

Više o mjerama u prilogu HRT-a.

Komentari