Dobro je činiti dobro! Osim Valentinova danas je i Svjetski dan donatora krvi!

22

Osim Valentinova danas se obilježava i Svjetski dan donatora krvi.

Dok svi pričaju o ljubavi i Valentinovu vrijedi podsjetiti da je danas i Svjetski dan donatora krvi. Kao što znate, krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor je čovjek. Pri svakom odazivu osoba daje 450 ml krvi, potpuno bezbolno, a tim činom možete spasiti nečiji život.

Tko može darivati krv?
Krv može darivati svaki čovjeku dobi od 18 do 65 godina s tjelesnom težinom iznad 55 kilograma. Prije darivanja nadležni liječnik mjeri vam krvni tlak. Sistolični treba biti od 100 do 180 mm Hg, a dijastolični 60 do 110 mm Hg. Također se provjerava i hemoglobin koji muškarcima treba biti 135 g/L, a ženama 125 g/L.

U Hrvatskoj, muškarci darivatelji smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 3 mjeseca dok žene, darivateljice krvi smiju dati krv do 3 puta godišnje, s razmakom između darivanja od 4 mjeseca.

Kako se daruje krv?
Darivanje krvi jednostavan je postupak. Nakon provjere željeza u krvi slijedi kratak razgovor s liječnikom kao provjera vašeg dosadašnjeg i sadašnjeg zdravstvenog stanja. Liječnik potencijalnom darovatelju provjerava krvni tlak kao i rad srca. Nakon toga slijedi postupak uzimanja krvi.

Darivatelj krvi udobno se smjesti na krevet za davanje krvi gdje će mu iskusan zdravstveni tehničar bezbolno uvodi iglu u venu. Ta igla povezana je s plastičnom vrećicom u koju se daje krv. Samo darivanje krvi traje 8 – 12 minuta.

Davatelju nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok. Za darivanje krvi potrebna vam je dobra volja, 30 minuta slobodnog vremena te osobna i zdravstvena iskaznica. Toliko malo, a možete spasiti dragocjen ljudski život.
Odvažite se i vi i darujte svoju krv. Proces je, ponavljamo, bezbolan, a znači nezamislivo puno.

 

 

Komentari