Do eura u Hrvatskoj za nekoliko godina, guverner Vujčić otkrio kako teče proces

20

Guverner Boris Vujčić otkrio je za Večernji list kakva je situacija što se tiče uvođenja eura u u Hrvatskoj. Rekao je da su ministar financija Zdravko Marić i on sam zatražili preuzimanje eura, no do realizacije bit će potrebno još neko vrijeme.

Potrebno je ispuniti uvjete za uvođenje eura, a to će se dogoditi za oko dvije godine. Guverner vjeruje da neće biti prepreke s obzirom na to da je procedura definirana.

Za odobrenje zahtjeva za uvođenjem eura bit će potrebno provesti nekoliko reformi. Hrvatska će sklopiti suradnju s Europskom bankom, a bit će potrebno i potpuno usklađivanje s najnovijom europskom regulativom u području sprečavanja pranja novca, jačanje kapaciteta Državnog zavoda za statistiku, bolje upravljanja u javnom sektoru te manje administrativno i financijsko opterećenje gospodarstva.

Uvjete bismo mogli zadovoljiti tijekom 2022. godine, napominje guverner, a onda bi euro mogao biti uveden 1. siječnja 2023. godine.

Guverner smatra da referendum nije pametna stvar jer se tako samo “nabijaju emocije”, no mišljenje građana je važno, a može se iskazati kroz argumentiranu raspravu.

Komentari