Dan otvorenih vrata Medicinskog fakulteta: što su riječki maturanti učili o ljudskom tijelu i genima?

454
Dan otvorenih vrata Medicinskog fakulteta u Rijeci

Medicinski fakultet aktivni je sudionik Festivala znanosti, manifestacije koja se bavi promocijom i popularizacijom znanosti. Od početka manifestacije, Medicinski fakultet svojim sudjelovanjem ostavlja prepoznatljiv trag na znanost i njenu ulogu u društvu. Ove godine, u povodu Festivala, u četvrtak, 19. travnja, organizirali su „Dan otvorenih vrata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci “ te na popularan i zanimljiv način prikazali potencijale Fakulteta budućim studentima sveučilišnih studija, odnosno budućim mladim istraživačima.,0

Medicinski fakultet posjetili su učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, Medicinske škole u Rijeci, Prve riječke hrvatske gimnazije te Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci koje je dočekao i pozdravio dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, dr. med. Poželio im je dobrodošlicu i poručio da se nada da će mnogi od njih upravo riječki Medicinski fakultet izabrati za svoje buduće školovanje. Poslanje ovakve institucije, u sklopu njene znanstveno-nastavne djelatnosti, je i kontinuirano sudjelovanje u podizanju općeg znanja o znanosti, naglasio je dekan Rukavina.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, dr. med. s učenicima

„Medicinski fakultet najveća je jedinica riječkog Sveučilišta“, istaknuo je pročelnik Katedre za biologiju i medicinsku genetiku prof. dr. sc. Saša Ostojić, dr.med u uvodnom govoru. Učenicima je poručio da studij medicine nije samo zanimanje, već poslanje. „To je nešto što vas prožima i izvan radnog vremena, nešto čemu se u potpunosti posvetite. Upravo zato morate srcem izabrati želite li ovo studirati i odlučiti je li ovo vaš život poziv jer nema plemenitije radnje od toga da nekome pomažete da bude zdrav“, ističe Ostojić i dodaje da se nada da će učenici upravo ovaj Fakultet upisati nakon mature.

prof. dr. sc. Saša Ostojić, dr.med

Učenici su slušali dva predavanja na kojima su mogli saznati sve o anatomiji kao temeljnoj medicinskoj grani, ali i genetskoj medicini koja predstavlja najsuvremenija dostignuća medicine.

Prvo predavanje „Otkrij ljudsko tijelo“ održali su djelatnici Zavoda za anatomiju doc.dr.sc. Juraj Arbanas, dr.med., prof.dr.sc. Gordana Starčević-Klasan i Ana Terezija Jerbić Radetić, dr.med. te na zanimljiv, pristupačan i zabavan način učenicima približili granu medicine koja se bavi proučavanjem ljudskog tijela. Od povijesti anatomije do današnjih dana – učenici su dobili mnoge zanimljive informacije o ljudskom tijelu koje dosad nisu znali. Posebno ih je iznenadila činjenica da ljudski mozak ima memorijski kapacitet od 4 terabajta, što su usporedili s polovicom informacija koje se nalaze na popularnoj internetskoj enciklopediji Wikipediji.

doc.dr.sc. Juraj Arbanas dr.med., prof.dr.sc. Gordana Starčević-Klasan i Ana Terezija Jerbić Radetić, dr.med.

Također, učenicima je bio zanimljivo čuti da ljudski mozak ima više neurona nego što naša galaksija Mliječna staza ima zvijezda, ali i saznati da tvrdnja da čovjek koristi samo 10 posto mozga nije točna, već da istraživanja pokazuju aktivnosti u cijelom mozgu.

Prof. dr. Borut Peterlin, dr. med. s Kliničkog instituta za medicinsku genetiku u Ljubljani održao je predavanje pod nazivom „Personalizirana genomika kuca i na tvoja vrata“, te učenicima otvorio brojna pitanja o najsuvremenijoj grani medicine. Svaki deseti čovjek ima neku vrstu genetske bolesti, a medicina je dosad prepoznala više od 5 tisuća genetskih bolesti. Od toga se u Hrvatskoj trenutno mogu dijagnosticirati tek 32, no veliki napredak u istraživanju dogodio se na Kliničkom institutu za medicinsku genetiku u Ljubljani gdje danas provode genetske testove. Osim toga, znanstvenici tog Instituta uspjeli su pronaći gen koji je kriv za bolest preranog starenja.

prof. dr. Borut Peterlin, dr. med.

Peterlin je naglasak stavio na to da je budućnost medicine zapravo sadašnjost te da se medicina mora baviti prevencijom, a ne isključivo liječenjem. „Suvremena medicina genoma želi djelovati na čovjek dok je zdrav i pokušati saznati koje genetske predispozicije ima“, kaže Peterlin. Učenike i profesore iznenadio je podatak da se u današnje vrijeme već za vrijeme trudnoće u čak 80 posto slučajeva otkrije da majka nosi dijete s Down sindromom. Peterlin je zaključio da možemo koristiti genetsku medicinu i saznati što nas čeka u budućnosti, ali isto tako istaknuo da na svaki odgovor čovjek treba biti spreman.

Nakon predavanja učenici su posjetili nekoliko Katedri i Zavoda Medicinskog fakulteta, gdje su ih primili nastavnici, asistenti i znanstvenici te im pokazali svoj znanstveni i stručni rad i otvorili vrata laboratorija i istraživačkih potencijala.

Učenicima je ovakav vid terenske nastave i upoznavanja s potencijalnim studijem izuzetno zanimljiv. Potvrdio je to i Luka koji pohađa 3. razred Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka. „Bilo je jako zanimljivo, dobili smo puno informacija i dosta sam toga naučio. Mnogo toga me natjeralo na razmišljanje. Razmišljao sam o upisu medicine, nije mi to bio prvi izbor, ali sve se ovo što sam danas čuo i vidio, potaknulo me na razmišljanje. Treba se sve to slegnuti pa ću odlučiti“, kaže Luka.

Zadovoljstvo Danom otvorenih vrata potvrdili su i profesori koji su prisustvovali manifestaciji. „Bilo je izvrsno danas, mislim da je jako korisno za učenike, da će dobiti želju da upišu studij medicine i bave se znanošću“, rekao je profesor biologije Radovan Pucić iz Prve riječke hrvatske gimnazije.

„Mislim da je ovo jako dobra ideja da se okupe maturanti i potencijalni liječnici, da se mladi ljudi upoznaju s onim što ih čeka, pogotovo ako upišu ovaj studij“, kaže profesorica biologije Melba Blažić Grubelić iz Prve susačke hrvatske gimnazije.

Manifestacija „Dan otvorenih vrata Medicinskog fakulteta“ postala je tradicionalnom, a profesori i znanstvenici Medicinskog fakulteta žele da se znanstveno promišljanje i istraživački „nemir“ kod učenika stvori što ranije kako bi u budućnosti znanost i istraživanje postali dovoljan motivacijski pokretač za izbor budućeg osobnog profesionalnog puta.

Komentari