“Biljni svijet s obje strane zida” – Izložba u Prirodoslovnom muzeju Rijeka

85

Biljni svijet s obje stane zida“ naziv je izložbe koja se u utorak 28. siječnja, s početkom u 18 sati, otvara u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci.

Već u rimsko vrijeme pojedine su biljne vrste bile ugrožene ili su potpuno izumrle zbog prekomjernog iskopavanja ili branja.

Danas većinu biljaka na području obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarum ne ugrožava pretjerano skupljanje, već promjene do kojih dolazi zbog napuštanja tradicionalnog i održivog načina upravljanja prostorom.

Na izložbi „Biljni svijet s obje strane zida“ posjetitelji će upoznati biljke kojima su Rimljani i Iliri pripisivali natprirodna svojstva, iako su ih prvenstveno upotrebljavali za prehranu, odijevanje, ukrašavanje, liječenje ili trovanje. Izložba pomaže i u lakšem prepoznavanju biljaka u prirodi.

Izložba je nastala u okviru projekta Claustra+, Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum financiranog iz sredstava Europske unije – Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020.

Komentari