Biden vraća SAD u Pariški klimatski sporazum i poništava povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacije

28

78-godišnji Joe Biden 20. siječnja prisegnut će za 46. američkog predsjednika, a njegova inauguracija bit će drugačija nego ikad prije. Tome je doprinio napad na Kongres. Donald Trump neće prisustvovati svom nasljedniku na inauguraciji, a Biden je obećao da će zaklopiti stranicu Trumpovog drskog ponašanja i vratiti politiku u stanje uljudnosti. Biden je pozvao vođe Senata da izbjegnu preintenzivno suđenje kako bi se mogli usmjeriti na potvrđivanje njegove administracije. Hitne točke dnevnog reda nove administracije su borba s pandemijom, povezana gospodarska kriza i kaos zbog uvođenja masovnog cijepljenja.

Biden planira vratiti SAD u Pariški klimatski sporazum i poništiti povlačenje iz Svjetske zdravstvene organizacije, najavo je budući šef kabineta Ron Klain. Ujedno, ukinut će i zabranu ulaska u SAD za državljane nekoliko zemalja što je zabrana koja je donesena je samo nekoliko dana nakon što je Donald Trump preuzeo dužnost u siječnju 2017. godine. Šef ureda novog predsjednika istaknuo je da se nove uredbe odnose na četiri prioriteta Joea Bidena, a to su borba protiv pandemije koronavirusa, borba protiv klimatskih promjena, oživljavanje gospodarstva i borba za socijalna i rasna pravda.

Što se tiče pandemije, Biden će donijeti uredbu kojom obavezom postaje nošenje maske u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Donald Trump uvijek odbijao učiniti. Na ekonomskom planu Joe Biden također planira proširiti moratorij na deložacije i ovrhe, povezane s pandemijom. “Ove mjere olakšat će živote milijunima Amerikanaca koji pate od ove krize”, objasnio je budući šef kabineta. “Novoizabrani predsjednik Biden će djelovati, ne samo da poništi najozbiljniju štetu koju je Trumpova administracija napravila, već i da zemlju pomakne naprijed.”

Izvor: HINA

Komentari