Beskućnik mjesecima noći na međukatu zgrade na riječkom Korzu?!

93
Mirna Međimorec ispred zgrade na adresi Korzo 35

Duboko sam zgrožena nemarom, nebrigom i neodgovornošću predstavnika stanara zgrade i policije 1. policijske postaje“, kazala je poduzetnica Mirna Međimorec koja je u najmu poslovnog prostora u Rijeci, na adresi Korzo 35.

Prije pet dana, točnije 20. ožujka, od kolegice je saznala da na međukatu, između prizemlja i prvog kata zgrade u kojoj iznajmila poslovni prostor, leži čovjek u vreći za spavanje. Kolegica joj se potužila da se ondje ne može prolaziti, čovjeka se mora preskakati, što je vrlo neugodno.

Odmah sam reagirala, obavijestila sam predstavnika stanara, vlasnika i najmoprimaca prostora u zgradi. Dežurnoj policajki u 1. policijskoj postaji rekla sam da me je strah, na što uopće nije reagirala. Ostala sam šokirana reakcijom predstavnika i stanara, jer oni već nekoliko mjeseci znaju da u zgradi na betonu spava i boravi beskućnik za kojeg se ne zna ništa. Ne zna se tko je,  niti mu je itko na bilo koji način pokušao pomoći. Beskućnik je ispočetka dolazio kasno, a sad dolazi sve ranije i sve kasnije napušta zgradu, leži po međukatovima na betonu, klijenti ga moraju preskakati, što je vrlo neugodno i ugrožava naše poslovanje“, kazala je Mirna Međimorec. Potužila se na predstavnika stanara kojemu je dužnost brinuti o sigurnosti zgrade.

Saznala sam da je staklo na ulaznim vratima zgrade razbijeno godinama. U zgradu se može ući bez ključa, dovoljno je zavući ruku i otvoriti bravu s unutarnje strane vrata. U policiji mi je rečeno da se sami pobrinemo za sigurnost. Oni će intervenirati ako bude potrebno“, ispričala je Međimorec.

Korzo 35-2 Korzo 35-3

Od predstavnika stanara tražila je da se staklo na ulaznim vratima zamijeni i stanarima zgrade osiguraju ključevi, a beskućnika zbrine.  On ju je pak uvjerio da je učinio sve da se ova neugodna situacija riješi.

Međimorec je iznova ostala zatečena načinom na koji je problem „riješen“, predstavnik stanara je deku i stvari beskućnika bacio u smeće.

Korzo 35-1

Zbog problema s ulaznim vratima dogovorili smo sastanak u subotu između 13 i 14 sati u njegovom stanu. Od tada se odgovara na telefonske pozive, ne reagira na zvono“, potužila se Međimorec koja je u subotu, oko 7,15 sati u prizemlju zgrade ponovno zuzatekla beskućnika kako leži na podu. Otišla je na policiju.

Rekli su mi da odem i da će policajac odmah doći na intervenciju, ali nije došao“, kaže zabrinuta Međimorec i dodaje kako o beskućniku koji boravi u zgradi nitko ništa ne zna, od kuda je, je li opasan, a policija i predstavnik stanara ne čine ništa da utvrde njegov identitet i da ga zbrinu putem nadležnih institucija.

Duboko sam zgrožena ovakvom bešćutnošću institucija i pojedinaca. Pitam se u kakvom to društvu živimo. Više nikoga nije briga za čovjeka u nevolji, za red, mir i sigurnost građana“, zavapila je Međimorec koja je odlučila cijeli slučaj prijaviti Centru za socijalnu skrb.

Policija je Međimorec uputila na Rumat, oji upravlja zgradom na adresi Korzo 35. Prijavu su zaprimili i kazali kako je sve moguće riješiti u nekoliko dana uz suglasnost koji treba potpisati predstavnik stanara.

Iz PU primorsko-goranske potvrdili su nam da je Mirna Međimorec osobno u I. policijskoj postaji Rijeka zatražila intervenciju policije jer u holu stambene zgrade na adresi Korzo 35 u Rijeci spava nepoznata muška osoba.

Policijski službenik, koji je upućen na navedenu adresu nije zatekao osobu, niti mu se u svezi navedenoga itko obratio. Naknadno, temeljem prikupljenih informacija i obilaskom terena policijski službenici su na obližnjoj autobusnoj postaji  zatekli muškarca, utvrdili identitet, kao i to da povremeno prespava  unutar zgrade na adresi Korzo 35. Zatečeni muškarac je priveden u službene prostorije te je o istom obaviješten nadležni Centar za socijalnu skrb Rijeka radi poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti. U dosadašnjem tijeku policijskoga postupanja nisu utvrđeni elementi kažnjivih radnji iz domene rada policije“, priopćili su iz PU primorsko-goranske.

 

 

Komentari