Premijera komedije o novim tehnologijama: Kada umjetne inteligencije dobiju ljudsko tijelo i krenu u wellness

326
Foto: Dražen Šokčević

Predstava „Intelligenze Artificiali al Wellness“/ „Umjetne inteligencije u wellnessu“ ansambla Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca premijerno će biti izvedena u petak, 25. veljače 2022. u Dram(m)a centru „Zajc“ (Delta 5).

Riječ je o završnom dijelu „Trilogije o umjetnim inteligencijama“ autora Giuseppea Nicodema započetom predstavom „Il bonsai ha i rami corti“/“Bonsai ima kratke grančice“ 2020. godine.

Treći je dio komedija kojom se Giuseppe Nicodemo pita što bi se dogodilo kada bi umjetna inteligencija dobila ljudsko tijelo.

Leonora Surian Popov, Giuseppe Nicodemo, Serena Ferraiuolo
Foto: Dražen Šokčević

„Život, ljubav i smrt teme su „Trilogije o umjetnim inteligencijama“ iščitane kroz neobičan odnos između novih tehnologija i ljudskih bića, dvaju entiteta koji se razlikuju po (ne)prisutnosti svijesti i prosuđivanja“, kaže autor, jedan od glumaca i koredatelj predstave Giuseppe Nicodemo te dodaje: „Baveći se utjecajem umjetnih inteligencija na naš svakodnevni život, istražujemo sami sebe, tko smo: istovremeno smo i Pinokio i Cvrčak, živimo od dvojbi, vjerujući da umjetne inteligencije mogu riješiti naše probleme poput deus ex machina Euripidove tragedije.“

Serena Ferraiulo, Leonora Surian Popov, Giuseppe Nicdemo
Foto: Dražen Šokčević

U predstavi, koja na zabavan način traga za onim što nas čini ljudskim bićem i onim što čini ljepotu ljudskog života, koriste se i filmski citati o tehnologiji i wellnessu, a ponajviše odgovori koje je na pitanja autora doista dala umjetna inteligencija. Ova nesvakidašnja dinamična komedija puna je obrata, brzih i duhovitih dijaloga, a osim smijeha donosi i pjesmu te zabavne razgovore o životu i algoritmima ljubavi.

Osim Giuseppea Nicodema u predstavi glume Leonora Surian Popov i Serena Ferraiulo. Predstava je nastala u koprodukciji s Bonawentura – Teatro Miele iz Trsta. Režiju potpisuju Giuseppe Nicodemo i i Sabrina Morena, scenografiju i kostimografiju Ivan Botički, izbor glazbe Giuseppe Nicodemo, oblikovanje svjetla Predrag Potočnjak, a oblikovanje zvuka Marin Butorac. Sponzor predstave je Thalassotherapia Opatija. Reprize su na programu 26. veljače te potom 4. i 5. ožujka, a predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.

Serena Ferraiuolo, Leonora Surian Popov, Giuseppe Nicodemo
Foto: Dražen Šokčević

L.B.

Komentari