Na velikom platnu Dječje kuće prikazan film Afrodite Lekaj i Dina Kosa “Legenda o Polnočnjaku”, baziran na staroj legendi Primorsko-goranske županije

511
legenda o polnočnjaku

U petak, 7. listopada u Dječja kuća u Rijeci imala je svoju prvu filmsku premijeru. Riječ je o kratkometražnom filmu “Legenda o Polnočnjaku” autorskog tima Afrodite Lekaj i Dina Kosa, koji stoje iza FLAT 22 Produkcije te potpisuju produkciju, režiju, scenarij i montažu filma. Glazbu potpisuje Sandi Bratonja, a scenografiju Ela Štefanac. Zbog velikog interesa javnosti, premijera filma održana je dvostrukom terminu, u 17 i 18 sati, a na objema projekcijama prisustvovali su i članovi filmske ekipe.

Najveći dio ostvarenja ovog projekta, odnosno samu realizaciju filma omogućio je Poslovni klub PartneRi, koji je sufinancirao 50% ukupnih troškova i bio zamašnjak pokretanja ovog projekta. FLAT 22 Produkcija uložila je svoja vlastita sredstva i rad te osigurala i dodatne partnere na projektu: Grad Rijeku, Općinu Lokve i Grad Bakar.

Kratkometražni film “Legenda o Polnočnjaku” priča priču o 14 metara visokom divu, koji je uvijek obučen u crni dugi kaput te nosi crni šešir na glavi. Naizgled opasan Polnočnjak živi u Golubinjaku gdje se može sakriti među drvećem, a njegovom pojavom često su se plašila djeca kako ne bi predugo ostajala vani. Riječ je o staroj legendi Primorsko-goranske županije. Kroz ljetnu, seosku atmosferu 20. stoljeća, radnja prati znatiželjnu djevojčicu Mišku koja pronalazi stranice zaboravljene knjige legendi te se nađe na putu prema susretu sa zaboravljenim šumskim bićem. Ulogu djevojčice Miške utjelovila je Nika Struja, a u filmu se pojavljuju i Miškina baka te poštar Darko, koje glume Jasna Jeličić i Nikola Tutek, glumci Ri Teatra – Kalvarija. Lik Polnočnjaka utjelovila je Josipa Kvaternik iz cirkus4life.

Nakon projekcije filma, članovi filmske ekipe podijelili su s publikom svoje dojmove sa snimanja filma, govorili o izazovima s kojima su se susreli, ali i prikazali kratak Behind the scenes video.

“Ideja o snimanju filma Legenda o Polnočnjaku došla je kada smo pročitali intervju s gospođom Mirjanom Pleše iz mjesta Lokve, koji je objavljen u Sušačkoj reviji. Ona duži period proučava legende toga mjesta. Nakon što smo pročitali intervju, kontaktirali smo je te s njom i u suradnji s Udrugom ljubitelji lokvarskih starina krenuli u cijeli projekt”, rekao je na promociji filma Dino Kos.

“Legendu iz Gorskog kotara odlučili smo prikazati u digitalnom obliku kako bismo što više gledatelja upoznali s tom tematikom. Legenda o Polnočnjaku samo je jedna od mnogo neispričanih legendi na tom području. Isto tako, prijavili smo se na natječaj Poslovnog kluba PartneRi. Htjeli smo napraviti nešto za Primorsko-goransku županiju što nije tipično i što već nije viđeno”, nadodala je Afrodita Lekaj.

legenda o polnočnjaku, afrodita lekaj i dino kos, flat 22 produkcija

Nika Struja, koja je utjelovila lik djevojčice Miške u kratkometražnom filmu “Legenda o Polnočnjaku”, podijelila je svoje dojmove sa snimanja, ali i opisala kako je sve krenulo: “Pohađam Riječko kazalište mladih Kamov. Jednog dana Afrodita i Dino ušli su na sat glume kao iznenađenje i rekli da trebaju glumce za kratkometražni film “Legenda o Polnočnjaku”. I sama često čitam knjige o divovima i mističnim bićima, a oduvijek sam voljela i glumiti tako da sam taj poziv doživjela poput prave prilike. Kada sam saznala da sam prošla audiciju, počela sam plakati. Iako su mi na prvu pokušavali reći da nisam uspjela. Na setu je uvijek bilo zabavno. Ako se ukaže prilika, voljela bih to ponoviti te glumiti i u dugometražnom filmu.”  

Jasna Jeličić rekla je: “Bila mi je čast i zadovoljstvo biti ove ekipe, a kao što ste i vidjeli, uistinu smo se dobro zabavili. Što se tiče Nike Struje, htjela bih samo reći: Zvijezda je rođena!” Nikola Tutek zahvalio je na prilici i predivnom druženju na filmskom setu te isto tako nagovijestio kako će mala glumica Nika Struja nesumnjivo jednog dana postati velika glumica.

Na snimanju ovog kratkometražnog filma nije nedostajalo izazovnih trenutaka. Kako ističu Dino Kos i Afrodita Lekaj, u blizini lokacije snimanja održavala se velika zabava, a taj je trenutak zorno opisao Sandi Bratonja, autor glazbe za film.

“S Afroditom i Dinom godinama surađujem, a naše produkcije već su se počele i umrežavati. Sam proces bio je jako jednostavan. Dino mi je poslao scenarij, a već pri samom čitanju, čuo sam osnovnu melodiju u glavi. Osnovnu melodiju snimio sam na klaviru i poslao violinistu. Počeo sam raditi orkestraciju, koja je postala temelj za sve ostale teme koje su korištene u filmu. Cijeli proces bio je jako inspirativan. Ne samo da sam komponirao zvuk, već sam bio i snimatelj zvuka na terenu. Kada govorimo o zabavi, da bi dobili potpuniji dojam, radi se o domaćoj potresuljci u Zvoneču i zvučnicima od 260 wata, a mi smo trebali u ambijentalnoj kući snimati zvuk gdje se čuje samo cvrčak. Zalazi sunce, a imali smo tek dva sata da snimimo određene scene. Ti izazovi dio su priče, a ako nema priče, onda nema ničega.” 

L.B.

Komentari