Balthazar lab na brodu Uragan nova dječja radost našeg grada

167
Izvor: Rijeka 2020, Karlo Čargonja

Na Molo Longu u Rijeci 23. srpnja otvoreno je dječje igralište Balthazarov Uragan, odmah pokraj broda Uragan konstruiranog prije 130 godina u Hamburgu. Nekadašnja funkcija broda Uragan bila je prikupljanje otpada s brodova i gatova u Rijeci, a nakon Drugog svjetskog rata njegov prostran krmeni dio poslužio je za obnovu riječke luke. Imao je ovaj brod i slavnu filmsku prošlost, pa je tako bio angažiran za velike filmske uspješnice poput „Vjetrova rata“ i „Puta oko svijeta za 80 dana“, a korišten je i za različite poslove kao što je to primjerice geološko istraživanje morskog dna. Nakon što je uslijed nevremena potopljen u luci Porto Baroš, izvađen je iz mora i otada čeka bolje dane. Sada, brod Uragan, postavljen na lukobranu dobiva novu vrijednost. Oplemenjen novim igralištem za djecu, uz maštovite edukativne igre, postaje prostor dječje igre, cike i veselja. Ideja o stvaranju Balthazarovog Uragana ima svoje podrijetlo u popularnom crtiću „Profesor Baltazar“. Naime, upravo u gradu Rijeci i njezinoj atmosferi i vizurama Zlatko Grgić pronašao je inspiraciju za ikoničnog profesora, a s mjesta na kojem se nalazi Uragan pogledom djeca mogu obuhvatiti cijeli naš Baltazarov grad.

Zatvaranje-festivala-Tobogan_by-Karlo-Cargonja10-640×427
Izvor: Rijeka 2020, Karlo Čargonja

Balthazarov Uragan nastao je kao suradnja EPK programa Dječja kuća te Slatko i slano, a organizatori su DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci i Rijeka 2020, dok je instalaciju financijski omogućio Poslovni klub PartneRi. Partneri projekta su i Lučka uprava Rijeka, Pomorski fakultet, prof. dr. sc. Robert Mohović, Ultra link, Zagreb film i Caparol.

Poslovni klub ParnerRi sufinancirao je i projekt EPK Balthazar lab na brodu Uragan sa 100.000 kn, a ukupna vrijednost projekta Uragan je 318.343 kn.

Glavna ideja sufinanciranja ovog projekta bila je udruživanje volje i osjećaja za boljitak zajednice u smislu prepoznavanja vrijednosti za djecu te  poticanje na novo kreiranje i povezivanje. Jedan od osnivača Poslovnog kluba ParnteRi dr. Vladimir Mozetič istaknuo je: Gledajući jedinstvenost lokacije Molo longa, spoj broda na kopnu koji ima nekoliko povijesnih priča i instalacija za dječju igru, te veselje na zaigranim dječjim licima, zadovoljan sam i siguran da su PartneRi prvi dio svoje misije postigli. Za očekivati je da će se područje oko Uragana postupno nadopunjavati dodatnim sadržajima za djecu i povezivati s ostalim planiranim duž Molo longa kako bi boravak na lukobranu i pogled na “Balthazar Grad” bio još zanimljiviji građanima i posjetiteljima Rijeke. Poslovni klub će podupiranjem kulturnih projekata nastaviti promicati svoju viziju kulture suradnje, kulture komunikacije i kulture odgovornosti kao neizostavnog dijela unaprjeđenja kvalitete života u zajednici.

Predsjednik Programskog savjeta Poslovnog kluba  PartneRi Jakov Karmelić nadodao je: „Veseli me da je Poslovni klub PartneRi financijski pomogao realizaciju „Baltazarov Uragan“. Ovo je jedinstveni spoj maritimne baštine i inovativnih dječjih igraonica. Kada stvorimo novi kvalitetan sadržaj za djecu, najčešće činimo zadovoljnim tri generacije: djecu, roditelje i njihove bake i djedove.„

Za svu djecu, njihove roditelje, bake i djedove Baltazarov Uragan nova je riječka adresa gdje će najmlađi Riječani otkrivati nove svjetove, širiti znanja i vještine, stjecati prijateljstva i postajati zadovoljni mali građani našega  grada.

Komentari