Tajna metoda koja garantira uspjeh – Elon Musk također koristi poznatu metodu poput Thomasa Edisona i Nikole Tesle

119
Photo: Instagram @elonmuskk

Najlakše je uspjeh poznatog svjetskog poduzetnika i izumitelja Elona Muska pripisati njegovoj mogućnosti fokusiranja i urođenoj genijalnosti, čisto kako bi se sami sa sobom pomirili da nismo predodređeni za uspjeh. Zapravo je takvo razmišljanje otpor našeg organizma prema napornom radu.

Elon Musk je do svoje dobi od 46 godina izumio tri revolucionarne multimilijarderske kompanije u različitim poljima znanosti: Paypal (financijske usluge), Tesla (automobili), SpaceX (svemirska letjelica). Lista ne uključuje i Solar City kompaniju (energetika), koju je izgradio te zatim prodao za 2,6 milijardi dolara.

Na jednom od intervjua, Musk je priznao kako svoj uspjeh duguje metodi 3 koraka za rješavanje problema, koja oblikuje način razmišljanja. Identičnu metodu razmišljanja koristili su također Thomas Edison i Nikola Tesla, a zove se „Method first principles“ odnosno metoda načela.

Metoda potiče razmišljanje koje se sastoji od 3 koraka. Najprije oblikujete svoje temeljne pretpostavke problema, zatim problem rastavljate na osnovne komponente, a na samom kraju kreirate kreativna i inovativna rješenja od samog početka, poput niti jedne osobe do sad.

1. Korak – odredite temeljne pretpostavke problema
„Da imam sat vremena za rješavanje problema, 55 minuta potrošio bi na razmišljanje o problemu, a 5 minuta na samo rješenje.“ – Albert Einstein

Evo nekoliko ideja iz svakodnevnog života: „Poboljšanje poslovanja koštat će me puno novaca“, „Jednostavno nemam dovoljno vremena i snage da redovito vježbam“.  Kada se sljedeći put budete našli u koštacu s problemima, jednostavno ih zapišite na komad papira.

2. Korak – probleme rastavite na komponente
Probleme je potrebno sada rastaviti na komponente ili elemente problema, koje možemo nazvati i najjednostavnija vjerovanja. Najbolji način za provjeru takvih elemenata i pronalaženje rupa je razmišljanje i kreiranje snažnih pitanja.

Umjesto da slijepo vjerujete svemu onome čemu su nas naučili, pokušajte razvijati sumnju u neke elementarne postavke – takvo razmišljanje dovest će vas do zaista inovativnih rješenja.

3. Kreirajte rješenja od samog početka
„Osoba koja kaže kako točno zna što misli, ali jednostavno to ne može objasniti svojim riječima – jednostavno ne zna što misli.“ – Mortimer Adler

Jednom kada ste identificirali i razvili problem na najsitnije komponente i vjerovanja, sada možete početi kreirati nove ideje od samog početka. Evo kako to može izgledati na već spomenutom problemu.

Vjerovanje: „Poboljšanje poslovanja koštat će me puno novaca“. Košta li puno novaca dobivanje novih kupaca zainteresiranih za naš proizvod/uslugu? Ne mora nužno ali vjerojatno ću morati doći do novih kupaca na vrlo jeftin način. Tko bi mi mogao u tome pomoći, a da postignemo win-win dogovor? Možda se mogu spojiti sa sličnom tvrtkom i jednostavno podijeliti dobit 50-50.

Promijenite način razmišljanja
Kada se suočavamo s velikim problemima najčešće razmišljamo kao i većina, vjerujući u neka vjerovanja koja nikada u potpunosti nisu dokazana. Vjerujući kao i ostali nikada nećete napredovati i izdvojiti se is mase. Načelo osnovnih principa može vam pomoći da identifikacijom temeljnih postavki problema, njihovim rastavljanjem na osnovne komponente i kreiranjem kreativnih i inovativnih rješenja od samog početka možete riješiti i najteže probleme.

Komentari