Znanstvenici upozoravaju: Kiša bi mogla zamijeniti snijeg na Arktiku prije no što smo se tome nadali

59

Uz trenutni tempo zagrijavanja, kiša bi mogla prevladati nad snijegom na Arktiku prije kraja stoljeća, kaže studija, a prenosi Dnevnik.hr.

Kiša bi mogla zamijeniti snježne oborine na Arktiku desetljećima prije nego što se mislilo, pokazala je studija objavljena u utorak, koja upozorava na to da bi promjena uzrokovana globalnim zagrijavanjem mogla imati posljedice izvan te regije.

Uspoređujući najnovije projekcije s prethodnim klimatskim modelima, studija objavljena u znanstvenom časopisu Nature Communications procjenjuje da će se prijelaz s oborina u kojima prevladavaju snježne padaline na one u kojima dominira kiša doći “jedan ili dva desetljeća ranije”.

Promjene će biti ozbiljnije i dogodit će se mnogo ranije nego što je predviđeno i tako će imati velike implikacije na život na Arktiku i izvan njega, rekla je za AFP glavna autorica studije Michelle McCrystall.

Na primjer, ujesen kada se i zbivaju najveće promjene, središnji Arktik može prijeći (sa snježnih padalina na kišu) oko 2070. , prema najnovijem nizu modela, u usporedbi s 2090. u prethodnom setu, dodala je McCrystall, znanstvenica s kanadskog sveučilišta Manitoba.

Kad god nastupi, prijelaz sa snijega na kišu vjerojatno će imati velike učinke na arktički ekosustav i šire.

Više kiše uz postojeći snježni pokrivač moglo bi rezultirati povećanjem površinskog leda koji bi onemogućio sobovima da traže hranu.

Manje snježnog pokrivača značilo bi da će Arktik izgubiti dio svoje sposobnosti odbijanja sunčeve topline i svjetlosti od zemljine površine i to bi pridonijelo zagrijavanju, donosi Dnevnik.

L.B.

Komentari