Zeleni se vodik od sada proizvodi u Beču

94
Vodik je za Beč već odavno tema budućnosti © Stadt Wien_David Bohmann
Vodik je za Beč već odavno tema budućnosti © Stadt Wien_David Bohmann

Bečko energetsko poduzeće Wien Energie i bečko poduzeće za javni prijevoz Wiener Linien u 11. okrugu Simmering otvorili su postrojenje koje proizvodi zeleni vodik. Riječ je o prvom takvom postrojenju u austrijskom glavnom gradu. Snaga spomenutog postrojenja iznosi 3 megawatta pomoću koje se iz zelene energije može proizvesti do 1.300 kilograma zelenog vodika dnevno.

U vodiku je budućnost

Da je vodik u bečkim krugovima već dugo tema budućnosti kojoj su izuzetno posvećeni, nije nepoznanica. Trenutačno se u gradu nalaze dvije punionice vodika, a jedna bi autobusna linija iduće godine trebala početi voziti na vodikov pogon. Radi se o autobusnoj liniji 39A koja prometuje između gradskih četvrti Heiligenstadt i Sievering. Kako je to područje prilično zahtjevno za vožnju, dvanaest metara dugi autobusi pogonjeni vodikom idealno su rješenje za navedenu izazovnu rutu.

Punionica tik uz postrojenje

Ova je investicija vrijedna oko 10 milijuna eura, a dnevno proizvedena količina vodika može opremiti do 60 autobusa ili kamiona. Također, vrlo je praktično što se u neposrednoj blizini postrojenja u Simmeringu nalazi i punionica za spomenuta prijevozna sredstva. Druga dostupna punionica smještena je 21. okrugu Floridsdorf.

U Beču se nalaze dvije punionice vodika © Stadt Wien_David Bohmann
U Beču se nalaze dvije punionice vodika © Stadt Wien_David Bohmann

Proizvodnja isključivo iz obnovljivih izvora energije

Zeleni se vodik proizvodi iz zelene energije u Beču i za Beč. Točnije, za njegovu se proizvodnju koristi samo električna energija iz obnovljivih izvora energije kao što su sunce, vjetar i voda. Pritom se koristi postupak elektrolize tijekom kojeg se voda razgrađuje na svoje sastavne elemente, odnosno na kisik i vodik pri čemu se kisik ispušta u atmosferu, a vodik komprimira na licu mjesta.

Zeleni se vodik već naveliko toči

Korištenje zelenog vodika kao autobusni pogon gradsko poduzeće Wiener Linien testira još od 2021. godine. Osim ovog, i poneka privatna logistička poduzeća već toče zeleni vodik na punionicama u Beču kao na primjer austrijska IKEA.

Mnogobrojna područja primjene

Pored mobilnosti, vodik nalazi primjenu i u drugim područjima. U okviru operativnog eksperimenta bečko energetsko poduzeće vodik je dodalo prirodnom plinu u elektrani Donaustadt. Eksperiment se pokazao uspješnim te dokazao da se dodatkom od samo 15 posto vodika može uštedjeti do 33.000 tona ugljikovog dioksida na godišnjoj razini. Beč do 2030. namjerava postati središnje vodikovo čvorište u istočnoj Austriji. Ovo je velik korak u ostvarivanju bečkog klimatskog plana i postizanju klimatske neutralnosti do 2040. godine.

Na zeleni će vodik iduće godine voziti i jedna bečka autobusna linija © Stadt Wien_David Bohmann
Na zeleni će vodik iduće godine voziti i jedna bečka autobusna linija © Stadt Wien_David Bohmann

Komentari