[VIDEO]Uspjeh SpaceX-a: Dvojica NASA-inih astronauta uspješno se spustili na Zemlju

21

SpaceX je upravo postigao povijesni podvig koji je čak i njegov izvršni direktor Elon Musk smatrao nemogućim kada je 2002. osnovao kompaniju raketa: dovoditi ljude u svemir i iz svemira.

U nedjelju popodne, astronauti NASA-e Bob Behnken i Doug Hurley sigurno su se vratili na Zemlju nakon 27-milijuna prođenih milja u orbiti oko planete. Muškarci su vozili SpaceX-ov novi svemirski brod Crew Dragon, slijećući s njegove konusne kapsule oko 21:48 u Meksičkom zaljevu u blizini Pensacole, Florida.

Uoči slijetanja, posada je otkopčala lokot s Međunarodne svemirske stanice u vrijednosti 150 milijardi američkih dolara, gdje su proveli 63 dana i izveli niz manevara kako bi se vratili kući svojim obiteljima. Kapsula je vješto preživjela blistav povratak od 3500 stupnjeva Farenhajta kroz Zemljinu atmosferu, aktiviranje padobrana s velikim ulozima i konačno slijetanje.

SpaceX je privatno dizajnirao, izgradio i upravljao vozilom vrijednim oko 2,7 milijardi američkih dolara iz NASA-inog programa komercijalne posade. Novac je pomogao SpaceX-u da stvori svoju novu pronađenu sposobnost svemirskog leta i financira oko deset misija – uključujući Behnkenov i Hurleyov demonstrativni let, Demo-2, koji je pokrenut 30. svibnja.

S dovršetkom Demo-2, SpaceX je okončao devetogodišnju sušu posade svemirskog leta s američkog tla. Kompanija je također oživjela NASA-inu sposobnost da stigne do ISS-a, gdje se agencija nada da će pojačati napore koji će joj pomoći da vrati ljude na Mjesec i na kraju stigne do Marsa. Kraj misije vjerojatno donosi SpaceX-u samo nekoliko tjedana od NASA-inog certifikata za posade za redovne letove astronauta – i privatnih građana.

Da budem potpuno iskren, sumnjao sam i u nas. Mislio sam da možda – kad pokrećemo SpaceX – imamo 10% šanse da izađemo u orbitu”, rekao je Musk. “Trebalo nam je četiri pokušaja samo da dođemo u orbitu s Falconom 1… Ljudi su mi rekli ovu šalu: kako možete zaraditi malo bogatstvo u raketnoj industriji? Počinjete s velikim – “to je linija probijanja.” Musk je rekao da je SpaceX “jedva stigao tamo”, dodavši: “Pa hej, mislim da su oni sumnjali – njihova vjerojatnost je bila točna. Ali, srećom, sudbina nam se je nasmiješila i dovela nas do današnjeg dana.”

Izvor: Insider

Komentari