Vrhunac epidemije koronavirusa u Hrvatskoj očekuje se između 18. i 25. travnja

78

Prema procjeni smrtnosti Instituta za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) pri Sveučilištu Washington od koronavirusa će u Europi umrijeti 151 680 ljudi, dok će u SAD-u umrijeti 81 766 ljudi. Jednako tako, IHME je napravio procjenu za Hrvatsku.

Prema procjenama, epidemija će u Hrvatskoj vrhunac doseći 20. travnja kada će biti potrebno 255 od ukupno 6 477 dostupnih bolničkih kreveta te 61 bolnički krevet na intenzivnoj njezi od ukupno 216 dostupnih. Hrvatska će na vrhuncu epidemije trebati 52 respiratora što znači da će Hrvatska imati dovoljan broj bolničkih kapaciteta. Pri vrhuncu epidemije u Hrvatskoj koji će se odviti između 18. i 25. travnja, 7 osoba dnevno će umirati, a pad broja umrlih trebao bi se smanjivati od 25. travnja.

Prema procjeni ovog Instituta, u Hrvatskoj će biti ukupno 166 smrtnih slučajeva, a posljednji bi se trebao dogoditi sredinom svibnja. Grafikone koje se odnose na Hrvatsku, možete vidjeti ovdje.

IHME je procjene bazirao koristeći lokalne i međunarodne baze podataka, brojeve zabilježenih slučajeva, kao i smrtnost s obzirom na dob u Italiji, Kini i SAD-u, a na temelju toga izradio je model očekivanih smrti u svakoj pojedinoj državi, piše Guardian.

Doktor Christopher Murray iz IHME-a ističe: “Očekujemo teške tjedne u mnogim dijelovima Europe. Procjene o broju smrti u Europi nadmašuju broj umrlih u SAD-u.”

Napravljena je i procjena Osiguravajuće kompanije „FM Global“ o listi otpornosti ekonomskih sustava, odnosno zemalja koje će se najbrže oporaviti od koronavirusa. Na vrhu liste su Danska i Norveška, dok iza njih slijede Švicarska, Njemačka, Finska, Švedska, Luksemburg, Austrija, zemlje centralne Amerike i Velika Britanija. BBC kao primjer sposobnosti ekonomije izdvaja Dansku, koja bilježi visoke ocjene za lance za opskrbu vrlo brzo reagirajući na pitanje donošenja mjera socijalne distance. Mjere kao što su naknada 90% plaće radniku plaćenom po satu i 75% plaće radniku s punim radnim vremenom, pogođenom krizom, pozdravljena je u ostatku svijeta kao primjer budući da se radi o “zamrzavanju” ekonomije dok pandemija koronavirusa ne prođe.

Hrvatska se nalazi na 37. mjestu, a cijelu listu možete pogledati ovdje.

Izvor: Tportal

Komentari