Predstavljeni novi emotikoni: Među njima i trudan muškarac i rasno mješovito rukovanje

51

Trudan muškarac, multirasno rukovanje i lice koje ne može gledati neki su od emojija koji će se pojaviti na našim uređajima tijekom sljedeće godine, navodi se u nacrtu popisa koji je objavio Konzorcij Unicode, a koji odobrava emotikone za upotrebu.

Novi emojiji, koje je Emojipedia ilustrirao za proslavu Svjetskog dana emojija u subotu, dio su nastojanja da se ponudi muška, ženska i rodno neutralna verzija svih dostupnih emotikona, kao i verzija u svim bojama kože. 

Tako će transrodne i rodno nebinarne osobe uz emotikon trudne žene dobiti i emotikon trudnog muškarca, a uz emotikon princa i princeze tu je i “osoba s krunom” za rodno neutralnu kraljevsku ličnost.  Slična je i opcija “osoba s bradom”, pa će tako korisnici moći birati između muškog i ženskog lica s bradom.

“To znači da će gotovo svi emotikoni imati rodno neutralnu opciju uz opciju biranja između muške i ženske verzije kad je to relevantno”, rekao je Jeremy Burge, glavni službenik emojija referentne stranice Emojipedia.

Nekoliko emojija ostaje bez rodno neutralne opcije, uglavnom u slučajevima kada nije jasno što podrazumijeva odgovarajući rodno neutralan pristup. Dva emoji-ja plesača, na primjer, prikazuju muškog disko-plesača i žensku plesačicu flamenka. Trenutno se još raspravlja o opcijama za njih. Moguće je da će dobiti verziju u kojoj je, primjerice, muškarac odjeven u plesnu haljinu, ili verziju za suprotni spol, primjerice plesač flamenka, ili će stil plesanja odlučiti o rodno neutralnim opcijama. Emojipedia je za to predložila breakdance.

Inače, nacrt popisa sadrži emoji za rukovanje između dviju ruku s različitim tonovima kože, ruku u obliku srca i dodatnih lica, emotikona lica poput onog koji škilji, zadržava suze ili salutira. Tu je i 20 novih ikona među kojima su koralji, tobogan na igralištu, štaka, rentgenska snimka i prazna baterija.

Ovi emotikoni trenutno čekaju odobrenje Unicode Consortiuma (oni u rujnu svake godine odobravaju koji će emotikoni biti pušteni u opticaj), a nakon toga ovisi o proizvođačima kad će određeni emotikoni postati dostupni na njihovim uređajima.

Izvor: The Guardian

Komentari