Njemački izbori: Lijevo središte tijesno pobijedilo protiv Merkeline stranke

23

Njemački socijaldemokrati lijevog centra (SPD) tijesno su pobijedili na saveznim izborima u zemlji i to pobijedivši stranku odlazeće kancelarke Angele Merkel, prema preliminarnim rezultatima.

SPD je osigurao 25,7% glasova, dok je vladajući konzervativni blok CDU/CSU dobio 24,1%. Zeleni su postigli najbolji rezultat u povijesti svoje stranke, zauzevši treće mjesto s 14,8% glasačkih listića. Sada se mora stvoriti koalicija za formiranje vlade.

Izlazne ankete predviđale su napetu situaciju, ali ovi su izbori od početka bili nepredvidivi, a rezultat nikada neće biti kraj priče. Kao prvo, odlazeća kancelarka ne ide nigdje dok se koalicija ne formira – a to će možda morati pričekati do Božića. Zadaća nasljednika je voditi europsko gospodarstvo u sljedeće četiri godine, s klimatskim promjenama na vrhu dnevnog reda birača.

Pristalice SPD-a gospodina Scholza pozdravile su ga sa zanosom, ali tek kasnije, kada je njegova stranka prednjačila, rekao je televizijskoj publici da su mu birači dali posao formiranja “dobre, pragmatične vlade za Njemačku”. Njegov konzervativni rival uzvratio je udarac, tvrdeći da se radi o stvaranju koalicije, a ne o dobivanju “aritmetičke većine”. Drugim riječima, pobjednik ne uzima sve zato što se za vlast ne bore samo socijaldemokratski i konzervativni lideri. Rast SPD-a najavljuje skretanje ulijevo za Njemačku i pokazuje izvanredan povratak stranke koja je u samo tri mjeseca vratila oko 10 bodova podrške i poboljšala svoj rezultat od 20.5 posto na nacionalnim izborima 2017. godine.

63-godišnji Scholz postao bi četvrti poslijeratni kancelar SPD-a nakon Willyja Brandta, Helmuta Schmidta i Gerharda Schroedera. Ministar je financija u Merkelinom kabinetu i bivši gradonačelnik Hamburga. Scholzov konzervativni rival Armin Laschet signalizirao je da njegov blok još nije spreman priznati poraz iako su njegovi pristaše bili tiši.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari