Započinje faza terenskog popisa stanovništva! Evo što trebate znati

187

U ponedjeljak, 27. rujna počinje druga faza popisa stanovništva, kada će popisivači na terenu popisivat će svih koji se nisu samopotpisali.

U drugoj fazi, koja traje do 17. listopada, popisivači na terenu popisivat će sve popisne jedinice, koje nisu popisane u prvoj fazi Popisa, putem osobnog intervjua sa stanovništvom te ujedno kontrolirati podatke prikupljene u prvoj fazi provedbe Popisa 2021.

Kako će izgledati popisivači?

Popisivači koji će popisivati stanovništvo na terenu imati bijele ili plave majice i maske Popisa, akreditacije, prijenosna računala te EU digitalnu COVID potvrdu. Naime, svi popisivači i kontrolori koji sudjeluju u provođenju druge faze popisa stanovništva moraju imati COVID potvrdu.

Što ako nitko nije kod kuće kada popisivač dođe na adresu?

Dolaskom u stanove popisivač će popisati sve osobe, kućanstvo i stan. Jedna osoba može dati vlastite identifikacijske podatke, podatke o stanu i kućanstvu te podatke za sve članove kućanstva, a ako su u trenutku popisivanja prisutni i ostali članovi kućanstva, svaka osoba može popisivaču dati vlastite podatke.

Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja.

Kućanstva koja su se samopotpisala moraju popisivaču pokazati kontrolne šifre

Popisivač će obići sve adrese, uključujući adrese onih kućanstava koja su se samostalno popisala, kako bi od njih preuzeo kontrolnu šifru. Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, kontrolnu šifru moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Također, možete zamoliti susjeda koji očekuje popisivača da preda popisivaču Vašu kontrolnu šifru od samopopisivanja.

Popisivača koji provodi terensko popisivanje niste dužni pustiti u stan. Popisivač ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Što je popis stanovništva?

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (u nastavku teksta: Popis 2021.) najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje.

Popis 2021. obuhvaća sljedeće tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove.

Cilj je Popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova.

Rezultati Popisa služe, osim za analizu stanja utvrđenoga Popisom, i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja odgovarajuće pojave.

Popis stanovništva temelji se na izjavi. Prema Zakonu o službenoj statistici svi podaci prikupljeni u popisu stanovništva tajni su i upotrebljavat će se isključivo u statističke svrhe, drugim riječima, Popis stanovništva nije osnova za ostvarivanje bilo kakvih prava ili obveza.

Više informacija dostupno je na www.popis2021.hr.

L.B.

Komentari