Povijesni dan: Švicarci izrekli odlučno ‘da‘ u korist braka za sve

27

Švicarski glasači podržali su istospolne brakove na referendumu. Više od 60% glasača podržalo je mjeru, čime bi se zemlja uskladila s većinom zapadne Europe. U pripremi za glasanje, crkvene grupe i konzervativne političke stranke usprotivile su se toj ideji, rekavši da će to potkopati tradicionalnu definiciju obitelji. Švicarska je dozvolila istospolnim parovima da registriraju partnerstva od 2007. godine, ali su neka prava ograničena.

Mjera će omogućiti istospolnim parovima da usvoje djecu, a oženjenim lezbijskim parovima djecu putem donacije sperme. Članica nacionalnog odbora Brak za sve Antonia Hauswith rekla je da će pristaše slaviti u nedjelju u glavnom gradu Bernu. “Jako smo sretni i odahnuli“, rekla je za novinsku agenciju Reuters. No Monika Rueegger, političarka iz desničarske Švicarske narodne stranke i protivnica te mjere, rekla je da su djeca i očevi gubitnici. “Ovdje se nije radilo o ljubavi i osjećajima“, rekla je za Reuters. “Radilo se o dobrobiti djece.

U posljednjih 20 godina većina zemalja u zapadnoj Europi priznala je istospolne brakove, ali u Švicarskoj se mnoge velike odluke donose na nacionalnoj listi. BBC-jeva Imogen Foulkes iz Ženeve kaže da to društvene promjene usporava. Novi zakon, koji je imao podršku švicarske vlade i svih važnijih političkih stranaka osim Narodne stranke, parlament je usvojio u prosincu. Međutim, tada su to osporili protivnici, koji su prikupili dovoljno potpisa za izvođenje referenduma. Biračka mjesta zatvorena su u 12:00 po lokalnom vremenu (10:00 GMT), a potpuni rezultati očekuju se za nekoliko sati.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari