Koliko manje turističkih putovanja možemo očekivati ove godine?

100

Svjetska turistička organizacija izvijestila je o svojim ovogodišnjim procjenama turističkog prometa. Očekuje se pad putovanja po svijetu od 20% do 30% zbog izbijanja epidemije koronavirusa te nastalim socijalnim i ekonomskim izazovom. Ipak, bitno je napomenuti da je interpretacija procjene podložna promjeni i da je treba tumačiti s oprezom budući da su buduće situacije oko koronavirusa i krize nepredvidive. Postoci su izračunati u odnosu na rekordnu 2019. godinu kada je putovalo ukupno 1, 5 milijardu turista diljem svijeta:

“Uzimajući u obzir uvođenje ograničenja putovanja diljem svijeta, UNWTO očekuje smanjenje međunarodnih turističkih dolazaka u 2020. i do 30% u odnosu na 2019. godinu.”

Pad broja putovanja i turista znači i pad međunarodnog prihoda od turizma za oko 300 do 450 milijardi američkih dolara što je jedna trećina od 1 500 milijardi prihoda koji su ostvareni u 2019. godini. Turizam je jedan od ekonomski najpogođenijih djelatnosti. Iz Svjetske turističke organizacije komentiraju: “To bi moglo i značiti da će pandemija utjecati na promet u svjetskom turizmu u idućih nekoliko godina, što je i puno jače nego su bili utjecaji ekonomske krize 2009. godine, zbog koje je u svijetu bilo 4% manje međunarodnih turističkih dolazaka i u odnosu na epidemiju SARS-a 2003. koja je u toj godini uzrokovala pad od tek 0,4%.“

Komentari