Jezero na granici Srbije i Kosova moglo bi dobiti novo ime – jezero Trump

20

Prijedlog za imenovanje spornog jezera po Donaldu Trumpu dobiva na snazi među dvojicom ogorčenih susjeda. Vodeno tijelo prostire se na granici Srbije i Kosova. Kosovo je ratovalo za neovisnost od Srbije nakon što se bivša Jugoslavija raspala na nekoliko odvojenih nacija. Još uvijek se vode rasprave za ratne zločine s optuženicima s obje strane kojima se sudi u Haaškom sudu u Nizozemskoj.

Nakon prekida rata, jezero je postalo izvor napetosti s Kosovom s obzirom na to da je dio vode vlasništvo Kosova, a Srbija, koja još uvijek odbija priznati neovisnost svoje bivše pokrajine, također polaže pravo vlasništva. Iako Srbi tradicionalno tijelo vode zovu Jezero Gazivoda, stanovnicima Kosova ono je poznato kao Ujmansko jezero. Jezero je ključni izvor pitke vode za više od trećine 1,8 milijuna kosovskog stanovništva i rashladno sredstvo za elektrane na ugljen koje proizvode gotovo svu njegovu električnu energiju.

Sada, dok susjedi pokušavaju poboljšati odnose s američkom potporom, mogućnost jezera Trump se podrazumijeva. Mediji na Kosovu i u Srbiji izvijestili su o ideji jezera Trump. Srbi sa sjevera Kosova postavili su transparente na branu jezera Gazivode i obližnji most Brnjak, uputivši poruku podrške Trumpu, izvijestili su srpski mediji B92. A kosovski premijer Avdullah Hoti potvrdio je da bi jezero Trump moglo postati stvarnost, rekavši da pozdravlja prijedlog “u čast postizanja povijesnog sporazuma”.

Kosovska Gazeta Express izvijestila je da su i Hoti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić podržali ime jezera Trump. Washington je nedavno pojačao napore da pomogne balkanskim susjedima usredotočujući se na gospodarski napredak u regiji. Dvije strane dogovorile su se da će pojačati ekonomske veze u sporazumu uz posredovanje SAD-a, a američki su diplomati ovog tjedna posjetili Srbiju i Kosovo.

Podrazumijeva se da je tijekom pregovora u Bijeloj kući predsjednički izaslanik Richard Grenell prvi put objavio ideju o preimenovanju jezera po Trumpu. Grenell rekao je da je ideja jezera Trump izvorno bila šala. “Vodila se nevjerojatan spor oko imena pa sam u šali rekao pa, nastavit ću ga nazivati jezero Trump”, rekao je. Jezero Ujman / Gazivoda, dugačko 24 km, uglavnom se nalazi na Kosovu, ali oko 20 posto leži na teritoriju Srbije.

Izvor: The National

Komentari