Dužnosnici Indije zarobili goluba jer su mislili da je pakistanski špijun

17

Golub zatečen duž jedne od najspornijih granica na svijetu je zarobljen u Indiji budući da indijski dužnosnici smatraju da je tretiran za špijuniranje. Kazali su da je ptica nosila „kodiranu poruku“ i da su je uhvatili građani Manyarije uz granicu koja razdvaja dijelove Kashmira pod kontrolom Indije i Pakistana.  Kashmir svojataju i Indija i Pakistan, a već godinama izbijaju sukobi između dvije sile. Ipak, Indija kontrolira veći dio pokrajine.

Viši nadzornik policije Kathua Shailendra Mishra kazao je kako je golub predan policiji nakon što je uletio u kuću žene iz Pakistana: „Viđen je prsten pričvršćen na jednoj nozi s brojevima i na njemu uključena sonda. Ne možemo reći da se koristi za špijuniranje. Lokalci, vidjevši oznaku vezanu za nogu uhvatili su goluba. Neki su to nazvali kodiranom porukom. U pakistanskom Punjabu ljudi povezuju brojevne oznake na golubima kako bi zatražili vlasništvo nad njim.“

Naposljetku se ispostavilo da je golub u vlasništvu pakistanskog ribara te je golub pušten iz zatočeništva, a odbačene su i optužbe da su brojevi na prstenu goluba tajni kodovi za razne oružane skupine koje djeluju u Kashmiru. Vlasnik goluba rekao je za Reuters: „To je samo nevina ptica.“ Golub je imao brojeve na prstenu iz razloga što je sudjelovao u utrci golubova, što je osobito popularan sport u pograničnim selima.

Komentari