Položeni vijenci povodom Dana državnosti

18
Izvor: Grad Rijeka

Povodom obilježavanja Dana državnosti izaslanstvo Grada Rijeke predvođeno gradonačelnikom Rijeke, Vojkom Obersnelom, zamjenikom Nikolom Ivanišem, predsjednikom Gradskog vijeća Andrejem Poropatom i pročelnicima gradskih odjela, položilo je vijence.

Delegacije su vijence položile u Aleji poginulih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova, pri Središnjem križu Centralnog gradskog groblja Drenova, na Mostu hrvatskih branitelja Domovinskog rata i na spomeniku poginulim braniteljima na groblju Trsat.

Vijence su položili i predstavnici Primorsko-goranske županije, MUP-a, Udruga branitelja iz Domovinskog rata te predstavnici političkih stranaka.

Podsjetimo da se donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomen danima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Dan državnosti obilježava u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

Od 2001. godine pa sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora, dok se Dan državnosti obilježavao 25. lipnja, na dan kada je Hrvatski sabor 25. lipnja 1991. donio povijesnu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske čime je pokrenut postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika, priopćili su iz Grada Rijeke.

Komentari