Covid-19 stigao i do Antarktike: Zarazili se radnici polarne istraživačke stanice

73
antarktika

Belgijska znanstveno-istraživačka postaja na Antarktiku suočava se s bolesti Covid-19, unatoč tome što su radnici u potpunosti cijepljeni i smješteni u jednoj od najudaljenijih regija svijeta.

Od 14. prosinca najmanje 16 od 25 radnika Polarne postaje princeze Elisabeth zarazilo se virusom. Dužnosnici kažu da su slučajevi zasad blagi.

“Situacija nije dramatična”, rekao je Joseph Cheek, voditelj projekta za Međunarodnu polarnu zakladu, za BBC. “Iako je bilo neugodno staviti u karantenu određene članove osoblja koji su se zarazili virusom, to nije značajno utjecalo na naš rad u postaji općenito”, rekao je gospodin Cheek. “Svim stanovnicima ponuđena je mogućnost odlaska kući redovnim letom 12. siječnja. Međutim, svi su izrazili želju da ostanu i nastave s radom”, dodao je.

Vijest o epidemiji prvi put je objavljena u belgijskom mediju Le Soir. Prvi pozitivan test zabilježen je 14. prosinca kod ekipe koja je stigla sedam dana ranije. Oni i drugi koji su bili pozitivni stavljeni su u karantenu, ali je virus nastavio kružiti. Osoblje koje dolazi na stanicu mora biti cijepljeno i testirano na virus. U postaji su dva liječnika hitne pomoći, a novi dolasci u ispostavu su obustavljeni dok se virus ne suzbije.

Stanicom Princess Elisabeth upravlja International Polar Foundation. Ovo nije prvi put da su istraživačke stanice na Antarktiku pogođene izbijanjem koronavirusa. Prošle godine, mali broj čileanskog vojnog osoblja sa sjedištem u istraživačkoj stanici Bernardo O’Higgins zaražen je nakon što su mornari na opskrbnom brodu bili pozitivni na virus.

Izvor: BBC

L.B.

Komentari