Zamjenica župana Medarić: U luci Mrtvaška postupa se prema zaključcima Županijske skupštine; postavljene prve mobilne ribarske kućice

13

Zamjenica župana Marina Medarić na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare osvrnula se na aktualna događanja u luci Mrtvaška kazavši kako je bitno da se poštuju zaključci županijske Skupštine o nastavku rada, posebice jer je riječ o europskim sredstvima koje je nužno početi koristiti. Da bi se radovi nastavili nužno je osigurati gradilište i ukloniti privatna vozila koja se tamo nalaze.

Osvrnula se i na postavljanje ograde i zaštitarsku službu kojoj je cilj isključivo onemogućiti ulazak na gradilište neovlaštenim osobama, dok je istovremeno djeci, starijima i osobama kojima je potrebna zdravstvena zaštita osiguran nesmetan svakodnevni prijevoz i iskrcaj u Mrtvaškoj.

Željela bih istaknuti kako na mulu nisu postavljani nikakvi kavezi niti dovedeni zaštitari da sprječavaju djecu u iskrcaju i prolasku kroz gradilište. Iako je djeci omogućeno prometovanje redovnom brodskom linijom iz Ilovika do Malog Lošinja i pravovremeni dolazak u školu, u dogovoru Lučke uprave, Grada Malog Lošinja te izvođača radova odlučeno je da bude dopušten prolazak djece kroz gradilište kako bi mogli pola sata kasnije kretati u školu, ali uz pažnju i nadzor djelatnika gradilišta i zaštitara kako prolazak kroz gradilište ne bi uzrokovao pad ili ozljede. Takva mogućnost dopustila bi se sve do izrade privremenog rješenja za siguran iskrcaj djece na drugoj strani lučkog područja koje bi izveo izvođač nakon ulaska u gradilište“, rekla je zamjenica Medarić.

Resorna pročelnica Edita Stilin potvrdila je da četiri srednjoškolca s Ilovika redovito pohađaju nastavnu u Malom Lošinju, dok učiteljica razredne nastave nesmetano dolazi s Lošinja na Ilovik.

Ordinacija opće medicine u Lovranu ponovno je krenula s radom, a Dom zdravlja PGŽ preuzeo je ordinaciju i pacijente doktorice koja je otišla u mirovinu. Naime, odlaskom tima privatne ordinacije liječnice Marković krajem listopada Lovran je ostao bez jednog od tri tima obiteljske medicine, a krajem studenog ordinacija je ponovno započela s radom kao ordinacija u sustavu Doma zdravlja PGŽ.

Kako je objasnila zamjenica Medarić, Dom zdravlja PGŽ i HZZO su tek početkom studenog dobili informaciju od Ministarstva zdravstava o odlasku liječnice te je PGŽ odmah po saznanju poslala zamolbu HZZO-a za raspisivanjem natječaja kako bi se čim prije ugovorio rad ordinacije.

U ribarskim lukama u Malom Lošinju i Mošćeničkoj Dragi postavljene su mobilne ribarske kućice u sklopu EU projekta „Adri.SmartFish“ ukupne vrijednosti 765.750,00 kuna. Namijene su lokalnim ribarima kao spremište ribarskog alata i kao spremište granuliranog leda, a cilj je lakše povezivanje ribara s lokalnim stanovništvom, odnosno prodaja ribe na lokalnom tržištu i što bolji učinak na održivost malog ribarstva. U tijeku je uređenje unutrašnjosti kućica i nabava opreme o čemu će se dodatno izvijestiti.

Resorna pročelnica Stilin izvijestila je o novostima u školstvu. Istaknula je da je proračun Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje u 2022. najveći ikad i iznosi gotovo 603 milijuna kuna. Sadrži tri kapitalna projekta, dogradnju OŠ Ivana Rabljanina na Rabu, izgradnju sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci, te opremanje regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole u Opatiji u iznosu 58 milijuna kuna financiranih europskim sredstvima.

Dodijeljeno je sedam novih stipendija studentima deficitarnih zanimanja, dok ih je 30 obnovljeno. Stipendije iznose tisuću kuna na mjesečnoj razini, a PGŽ ih dodjeljuje 20 godina u što je uloženo gotovo 8 milijuna kuna, rekla je Stilin. Dodala je da su finalizirana sva investicijska održavanja u 50-ak škola, a nastava u Primorsko-goranskoj županiji odvija po modelu A i bez većih problema vezanih u COVID-19 potvrde na čemu se zahvalila ravnateljima, učenicima, nastavnicima i roditeljima.

Provedbom programa potpora inovatorima, nagrađeno je 23 inovatora s iznosom od 150 tisuća kuna. Za prva mjesta tri dodijeljeno je 17 tisuća kuna, za sljedeća tri 12 tisuća, potom 9 tisuća, dok su posljednji nagrađeni simboličnim iznosom od dvije tisuće kuna. Ovogodišnji novitet je potpora mladim inovatorima do 30 godina starosti, a upravo su oni bili najuspješniji na natječaju čime su ostvarili dodatno financiranje. Riječ je o najdugovječnijem programu PGŽ-a za potporu poduzetništvu koji se provodi u kontinuitetu 25 godina, a do sada je financirano 128 inovacija, podsjetio je resorni pročelnik Mladen Brajan.

Danas je u PGŽ-u 11 novooboljelih, a 342 osobe su ozdravile. Tako se broj aktivnih slučajeva smanjio za 332 osobe na 4008. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana u hitnoći laboratorijski obrađeno 537 uzoraka briseva, što čini udio od 2.04% pozitivnih od ukupnog broja testiranih uzoraka.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a ukupan broj hospitaliziranih pacijenata danas je povećan za sedam pacijenata u odnosu na jučer i iznosi 158. U jedinici intenzivne skrbi KBC-Rijeka na respiratoru se nalazi 13 pacijenta. Tijekom jučerašnjeg dana je nažalost preminulo šest osoba. Tako je ukupno tijekom 4. epidemijskog vala u PGŽ preminulo 158 ljudi od COVID-19 bolesti od čega je njih 37 bilo cijepljeno. Udio hospitaliziranih unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva iznosi 3.94%.

„Ako gledamo na trend optimistično, navedeno može upućivati na vrhunac epidemije i ono najvažnije, smrtne posljedice i hospitalizacije su u stagnaciji“, rekao je glavni epidemiolog NZZJZ Dobrica Rončević i dodao da je u PGŽ-u 1. dozom cijepljeno gotovo 65% odraslog stanovništva, 2. dozom 63%, a booster dozom 5,6%.

Sva istraživanja upućuju na pad imuniteta nakon cijepljenja s dvije doze, posebice kod starijih i imunološki slabijih i visoka je preporuka primiti 3. dozu po isteku šest mjeseci, posebice u kontekstu nove varijante Omicron”, rekao je Rončević i dodao da za novu varijantu još nisu poznate posljedice težine kliničke slike, ali sigurno ima potencijal širenja. Potvrđen je u Europi, a na razini Hrvatske se brzo očekuje slučaj.

L.B.

Komentari