Projekt Mrtvaška: Prvi potezi investitora bacaju ružnu sjenu na zaključke izglasane na Županijskoj skupštini

627
Morena Lekan Štiglić i Orjen Petković

Možemo! Rijeka današnjom su se konferencijom za medije osvrnuli na recentna događanja vezana za projekt Mrtvaška. Uvodno je članica Županijske skupštine Morena Lekan Štiglić podsjetila da su prije nepuna dva tjedna na sjednici Županijske skupštine doneseni zaključci o nastavku projekta luka Mrtvaška kada je izglasano pet točaka, među kojima i zahtjev da Županijska lučka uprava (ŽLU) otkloni negativne posljedice na prometnu povezanost otoka Ilovika i otoka Lošinja za vrijeme izvođenja građevinskih radova. “Također se  tražilo da ŽLU kao investitor pokrene razgovor sa svim uključenim akterima o načinu nastavka projekta koji bi zadovoljio interese lokalne zajednice. Mi smo pristali na te zaključke jer smo smatrali da je to kompromis koji će ići na ruku svima, a da se projekt ne obustavlja. Također, nismo prozivali za odgovornost za sve propuste i aljkavosti u dosadašnjem vođenju projekta jer nam je bilo važno da se problem riješi. Međutim, radi događaja u proteklih nekoliko dana morat ćemo reagirati”, kazala je Lekan Štiglić.

Orjen Petković izvijestio je da su u ponedjeljak krenuli radovi “koji ne da nisu otklonili negativne posljedice na prometnu povezanost otoka već su onemogućili i ovu minimalnu povezanost koja je nužna za normalan život otočana”. 

Stanovnici Ilovika prvo su samo dobili obavijest da izmjeste svoja vozila, potom je na molu podignuta ograda, a na kraju su čak poslani i zaštitari da spriječe iskrcavanje učenika na putu za školu. Apsurdno je da se ide rušiti mol koji je nužan za povezanost, i to prije nego što se utvrde mogućnosti adekvatnog prometnog rješenja, što je, podsjećamo, također bilo u zaključcima izglasanim na Skupštini. Dakle, ne samo da se nije pokušalo pronaći rješenje za prometnu povezanost čime su se ignorirali zaključci Skupštine, već se stvar nastojala riješiti silom, uz odbijanje dijaloga. Mi iz Možemo! pitamo se čiji je interes ovako nastupati i čije se to neznanje i nekompetentnost ogleda u djelovanju  ŽLU? Nije nam bio cilj tražiti odgovornost i krivce, no u izmijenjenim okolnostima pitanje odgovornosti ne može se izbjeći. Stoga, za ovakvo ponašanje, Možemo! traži da se utvrdi odgovornost ŽLU Mali Lošinj, počevši s ravnateljem Filipom Balijom. U suprotnom možemo zaključiti da podržavaju ili potiču da se takvim djelovanjem izigravaju zaključci Skupštine i blokira bilo kakva mogućnost dogovora.

Tek danas ujutro dobili smo obavijest da će se održati sastanak oko poštivanja zaključka Skupštine. Međutim, to ne mijenja naš stav o načinu provođenja projekta jer se prvo krenulo u radove, s ogradama i zaštitarima, a kada je to dospjelo u medije – onda se odlučilo razgovarati. Bilo bi razumno da se prvo našlo rješenje za normalno prometovanje otočana, a onda na temelju toga krenulo u daljnje radove. To bi značilo poštivanje zaključaka Skupštine”, zaključio je Petković.

Komentari