Za neke osobe ukida se obveza plaćanja mjesečne RTV pristojbe

67

Hrvatska udruga poslodavaca s današnjim danom pozdravila je odluku ravnatelja HRT-a o privremenom ukidanju obveze plaćanja RTV pristrojbe za sve subjekte kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad poput tvrtki koje su bile prisiljene smanjiti poslovno aktivnost, poslodavcima kojima je poslovanje trenutno ugroženo i slično, a zatraženo je da se odluka proširi i na sve subjekte pogođene krizom. Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, 7. travnja donio je odluku kojom se određuje privremena odjava prijamnika, odnosno obveza plaćanja mjesečne pristojbe pravnim osobama i ostalim subjektima kojima je odlukom Stožera civilne zaštite od 19. ožujka obustavljen rad te osobama koje su pogođene potresom. To će se, prema odluci objavljenoj na internetskim stranicama HRT-a, primjenjivati od 1. travnja do prestanka izvanrednih okolnosti utvrđenih odlukom Stožera, nakon čega će se obaviti automatska aktivacija obveznika plaćanja mjesečne pristojbe. Za kućanstva pogođena potresom, privremena odjava primjenjivat će se za razdoblje trajanja navedenog stanja, nakon čega će se obaviti automatska aktivacija obveznika plaćanja mjesečne pristojbe.

HUP komentira: „Pozdravljamo odluku koju je donio Glavni ravnatelj HRT-a o privremenom odjavljivanju obveze plaćanja mjesečne pristojbe za sve subjekte kojima je odlukom Stožera civilne zaštite obustavljen rad, međutim moramo istaknuti da se odluka ne odnosi na djelatnosti i tvrtke čiji rad nije službeno obustavljen ali koje nemaju posla niti prihoda.“

Ipak, HUP ističe kako je RTV pristrojba jedan od nameta na koji se poduzetnici najviše žale. Primjerice, u Njemačkoj i Italiji se radi o iznosu od 10 do 15 eura godišnje za tu naknadu. U Hrvatskoj je naknada čak 12 puta veća. Iznose i prijedloge koje su uputili HRT-u – da pravne osobe imaju obvezu plaćanja RTV pristojbe u iznosu od maksimalno jedne mjesečne pristojbe za radio ili TV prijamnik godišnje te da se za službena vozila naplata uredi tako da se RTV pristojba kod pravnih osoba naplati za cijelu godinu u jednom mjesečnom iznosu prilikom registracije službenog vozila.

“Uvažavanje ovih prijedloga rezultiralo bi ravnomjernijom i pravednijom naplatom RTV pretplate za sve pravne osobe te manje opterećenje za poduzetnike i u vremenima kada kriza prođe.”

Izvor: Index

Komentari