“Women in Engineering”: Uspjeh u tehničkim znanostima nije rezerviran samo za muškarce – potvrdile znanstvenice!

77
Women Engineering

Studenti IEEE studentskog ogranka Rijeka uspješno su priveli kraju još jedno izdanje projekta “Women in Engineering”. Riječ je o projektu prvotno namijenjenom studentima tehničkih znanosti, kojemu je cilj educirati te osvijestiti sudionike o zastupljenosti i doprinosima žena u tehničkim znanostima te tako smanjiti stereotipno ukorijenjene razlike među spolovima.

Bogat program ovogodišnjeg izdanja podrazumijevao je edukativne radionice mekih vještina te konferenciju na kojoj su uspješne znanstvenice imale priliku predstaviti svoja postignuća te podijeliti znanja i vještine sa zainteresiranim studentima.

Bogat edukativan sadržaj uz primjese iskustva i pouka o ravnopravnosti

 

U Proizvodnom parku Torpedo, 04. studenog, održane su tri radionice mekih vještina na teme učinkovitog upravljanja, prezentacijskih i komunikacijskih vještina te upravljanja vremenom. Radionice je održao Dario Zorić, direktor Riječke razvojne organizacije Porin. Osim kvalitetnog izlaganja te savjeta korisnih i primjenjivih na poslovnom i privatnom planu, posjetioci su imali priliku upoznati se s aktivnostima Porina i tehnologijama Proizvodnog parka Torpedo. Ovim tipom radionica, studentski ogranak pridonio je profesionalnom usmjeravanju studenata koji su iz prve ruke saznali koje kvalitete mora posjedovati potencijalni zaposlenik.

Women Engineering

Nakon uvertire u vidu radionica, sljedećeg vikenda, 11. i 12. studenog, održana je konferencija u prostorijama riječkog Tehničkog fakulteta. Sadržaj konferencije brojio je devet predavanja, odnosno radionica koje su održale znanstvenice i zaposlenice vodećih tvrtki na području tehničkih znanosti kao što su, primjerice, Montelektro i Span. Među predavačicama našle su se: Belma Gutlić, Ivana Baćac, Ana Mihelić, Maja Sohora, Mia Vrbat, Stella Dumenčić ali i znanstvenice i istraživačice Tehničkog fakulteta Rijeka koje, osim što se bave istraživačkim radom, svoja znanja i iskustva predano prenose studentima. Teme o kojima se slušalo, promišljalo i raspravljalo odnosile su se na blockchain tehnologije, umjetnu inteligenciju, iskustva rada u IT sektoru, itd.

WIE-Maja Boljkovac, Mia Vrbat, Maja Sohora, Ivona Stajić (Montelektro d.o.o.)

Kako čitavo druženje ne bi bilo posvećeno isključivo edukaciji, po završetku prvog dana konferencije, sudionici su imali mogućnost obići Muzej grada Rijeke – Palaču Šećerane te se tako upoznali s riječkom industrijskom baštinom. Drugi dan priveden je kraju u još opuštenijoj atmosferi – ugodnim druženjem uz večeru u King’s Brewpub-u u sklopu željezničkog kolodvora.

Premda mladi ljudi sve manje prave razlike između sposobnosti muškaraca i žena, “Women in Engineering” skepticima je pokazao da su jedini uvjeti za uspjeh u bilo kojem području volja, predanost te spremnost na učenje i uvažavanje poticajne kritike. I naravno, dokazano je da Rijeka ima izvrsne znanstvenice i inženjerke koje su se svojim radom probile izvan granica grada, ali i države. Jedno je istinito – trud i rad ne mogu ostati nezapaženi.

WIE - BELMA GUTLIĆ

Želiš znati više?

Ukoliko želiš pratiti daljnji rad IEEE studentskog ogranka Rijeka ili te zanimaju buduća izdanja projekta “Women in Engineering”, zaprati nas na društvenim mrežama – Facebook i Instagram, gdje ćeš pronaći pravovremene informacije o svim nadolazećim događanjima.

 

Komentari