[VIDEO] Vlada donijela paket mjera za pomoć gospodarstvu

100
Foto/Screenshot Vlada RH

Vlada RH donijela je na današnjoj sjednici paket mjera za borbu protiv krize izazvane koronavirusom. Većina njih odnosi se na pomoć gospodarskom sektoru, posebice turizmu.

Cilj ovih mjera je, prije svega, da pokušamo odgoditi javna davanja poreznim obveznicima i to onim koji su u poteškoćama. Porez na dohodak, porez na dobit, doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, i to s odgodom na tri mjeseca, s mogućnošću produljenja za još tri mjeseca, ukoliko bude postojala potreba“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Dodao je da Vlada želi osigurati likvidnost gospodarstva te naveo spremnost Hrvatske banke za obnovu i razvitak te komercijalnih banaka da osiguraju obrtna sredstva i sredstva za reprogramiranje postojećih kredita.

Tu je i cijeli niz sektorskih mjera – beskamatni zajmovi općinama, gradovima i županijama, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje…

Davat će se i potpore za očuvanje radnih mjesta u pogođenim sektorima, a odgađat će se i plaćanje turističke članarine, pristojbe, produženje trajanja mjere stalni sezonac za 6 mjeseci, povećavat će se sredstva za mikrozajmove, za obrtna sredstva za mikro i male poduzetnike do 25.000 eura s počekom 12 mjeseci.

Također, bezuvjetno produljenje trajanja projekta za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali koji su u provedbi, dakle korisnike sredstava fondova EU, zatim, Ubrzane isplate 75% potraživanih zahtjeva za plaćanje EU projekata.

Odgodit će se i plaćanja zakupnine zakupnicima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH.

Nema ovrha i deložacija nad građanima koji su pogođeni ovom krizom.

Premijer Plenković danas je razgovarao s povjerenikom Europske komisije za proračun Johannesom Hahnom, te izvijestio da Europska komisija omogućila Hrvatskoj korištenje likvidnih sredstava u iznosu od 174 milijuna eura koje će se koristiti za potrebe bržeg plaćanja projekata sufinanciranih iz europskih fondova.
Izrazito važnim istaknuo je i preporuke ministra pravosuđa da u ovom razdoblju nad onima koji su pogođeni nema ovrha i nema deložacija.

Danas se pokreće i posebna web stranica Vlade – Koronavirus.hr – na kojoj će građani na jednom mjestu moći dobiti objedinjene sve informacije koje se odnose na epidemiju koronavirusa.

Ovaj set mjera koje danas predlažemo ima za glavni cilj očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, umanjivanje svih šteta krize od koronavirusa. Šteta je već vidljiva, a teško ju je u ovom trenutku potpunosti sagledati“ kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Mjere koje danas predlažemo u jednom paketu, vjerujem da će se dobar dio građana usuglasiti, u skladu su s očekivanjima, u dijalogu s našim partnerima. Prema svim informacijama koje imamo, te su mjere na tragu onoga što se razmatra i na razini EU“, rekao je Marić dodavši kako su došli do brojke od 63 mjere koje se odnose na gotovo sve resore.

Komentari