Ukinuta presuda Sanaderu, sve ide ispočetka

74

Nakon trodnevnog razmatranja, Vrhovni sud ukinuo je presudu Ivi Sanaderu u slučaju Fimi Media. Određena je jamčevina od 12.4 milijuna kuna, po čijem bi skupljanju i uplaćivanju bivši hrvatski premijer bio pušten da se brani sa slobode. Dok se iznos ne skupi, bilo u gotovini, nekretninama ili vrijednim pokretninama, okrivljenik ostaje u istražnom zatvoru.

Prema viđenom u proteklih nekoliko sati, puno ljudi, nažalost i neki mediji, ne tumače odluku Suda ispravno ili barem ne dovoljno jasno – ovdje se ne radi o presuđivanju krivnje. Ivo Sanader nije proglašen nevinim, već postupak kreće ispočetka, jer su u ovom provedenom, u kojem je nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15 milijuna kuna, utvrđene određene povrede postupka. potpuni tekst odluke javnost bi trebala dobiti uskoro.

Upravo zbog tog netočnog tumačenja dolazi do poprilične usijane atmosfere u medijima, komentarima i na društvenim mrežama. Dijelom možda i zato jer je ovaj postupak bio međunarodni primjer domaćeg obračuna s korupcijom, koja seže do samih vrhova vlasti. Uza sve prijepore koje (često vrlo opravdano) izazivaju odluke domaćih sudova, treba reći i ovo – pravna država ne znači nužno donošenje odluka koje su nama po guštu, a koliko god neki pljuvali kompletnu državu zbog ovog, ukoliko želimo normalno uređenu zemlju, moramo se tako i sami ponašati, te između ostalog shvatiti trodiobu vlasti, odnosno njoj težiti.

S druge strane, “Ćaća” je postao internet meme i zafrkancija, od čovjeka osuđenog za korupciju napravilo se svojevrsni zabavni brand, pa je nekima u međuvremenu postao i simpatičan. Ili se možda u svom tom političkom ludilo jednostavno štitimo humorom, čisto da ne poludimo. “Ćaća se vraća! Di su pare?” Zvuči poznato? Nemojte se začudit kad ga vidite i na kakvoj izbornoj listi. Ok, sad još ne, rano je, ali na nekoj budućoj… Nemojte reći da vas nismo upozorili.

Komentari