Učenici će se prije odlaska u školu ponedjeljkom morati testirati!

156

Kako doznaje Jutarnji list, učenici će uskoro trebati obaviti testiranje uoči odlaska u škole, a trenutno je u tijeku razrada plana koji je predložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Po ovom planu testovi na Covid-19 bi se distribuirali svim školama u Hrvatskoj, nakon čega bi se podijelili roditeljima. Učenici od prvog osnovne do završnih razreda srednje škole kod kuće bi se testirali jednom tjedno, a Ministarstvo će o tome uskoro objaviti detaljnije informacije. Cilj testiranja je ukidanje samoizolacija za sve učenike koji nisu pozitivni.

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović kazao je: “Smatramo da je to logičan smjer. Jako je puno bolesne djece, ali i samoizolacija. Načelan plan je da djecu testiraju roditelji ponedjeljkom prije škole. Za sada se planira test jednom tjedno, no ako se pokaže netko pozitivnim, onda epidemiološka služba i škole određuju kako dalje.”

Prema prvim informacijama, mjesečno bi se za testove trebalo izdvojiti između 70 i 100 milijuna kuna. Cilj testiranja u školama je zadržavanje učenika na nastavi i smanjenje broja samoizolacija.

Premijer Andrej Plenković naglasio je: “Vidimo da omikron nije ugrozio zdravstveni sustav, da se veći broj zaraženih ne reflektira u znatno veći broj hospitaliziranih, niti u većem broju ljudi na respiratoru. Na tom tragu, želeći imati što više djece u učionicama, smatram da bi ovakvo rješenje, gdje bi se organiziralo testiranje, bilo primjereno. Što smo sigurniji, to bolje,” donosi Jutarnji list.

L.B.

Komentari