Uslijed nedjeljnog potresa pao dio krovišta u Strossmayerovoj ulici u Rijeci

127
pgž

Župan Zlatko Komadina na početku redovitog susreta s novinarima izvijestio je kako, prema izvješćima nadležnih službi, nema ozlijeđenih niti prijavljene materijalne štete uslijed potresa koji su u jutarnjim satima u nedjelju pogodili područje Primorsko-goranske županije i grada Senja.

„Potres je bio poprilično jak i kratko je trajao, ali je izazvao dosta neugodnosti među građanima. Bilo je puno poziva prema Centru 112. Zvao je i premijer Andrej Plenković ukoliko je potrebna pomoć“, rekao je župan dodavši da je u Strossmayerovoj ulici u Rijeci pao dio s krova, no, srećom nije bilo prolaznika.

Podsjetimo, prvi potres zabilježen je s epicentrom nedaleko Fužina, oko 20 km jugoistočno od Rijeke. Magnituda potresa iznosila je 3.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na V stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio u Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru. Dvadesetak minuta kasnije u 10.43h, zabilježena su još dva slaba potresa. Jedan je epicentar imao oko 10 km južno-jugoistočno od Senja, a magnituda mu je iznosila 2.5, dok je drugi naknadni potres s epicentrom kod Fužina, magnitude 2.7.

Raspored sredstava za decentralizirane funkcije

Govoreći o odlukama s prošlotjednog Kolegija, župan je informirao o rasporedu sredstava za decentralizirane funkcije između zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Primorsko-goranska županija u 2024. godini u visini od 3,3 milijuna eura.

Dvije trećine raspoređuju se primarnoj zdravstvenoj zaštiti, prije svega Domu zdravlja PGŽ i Zavodu za hitnu medicinu. U velikoj mjeri sredstva će služiti za zanavljanje voznog parka kako bi se starost vozila spustila ispod pet godina. Planirana je nabavka 46 vozila, i to 20 automobila za gerontodomaćice, sedam vozila za potrebe hitne medicine, 16 saniteta i tri vozila za dijalizu. Što se tiče investicijskog ulaganja, župan je izdvojio nabavku novog kardiološkog 4D ultrazvuka za Dom zdravlja PGŽ kao i novi uređaj za magnetsku rezonancu u Thalassotherapiji Opatija, potom uređenje i zamjenu dizala u objektu Istra Thalassotherapije Crikvenica te adaptaciju bolničke praone u specijalnoj bolnici INSULA. Dodao je da će Županija morati intervenirati i rebalansom proračuna financirati dovršetak uređenja preostalog kata zgrade starog rodilišta u Rijeci.

Javni poziv za prijavu projekata za raspodjelu sredstava za poticanje rada županijskih lučkih uprava

Raspisan je i Javni poziv za prijavu projekata za raspodjelu sredstava za poticanje rada županijskih lučkih uprava. Za gradnju i održavanje lučke podgradnje i nadgradnje te nabavku dokumentacije i opreme planirana su sredstva u visini 1,6 milijuna eura.

Jedna voćka za svakog prvašića

Donijeta je i odluka o rasporedu sredstva Osnovnoj školi Maria Martinolića, Mali Lošinj za provedbu projekta „Jedna voćka za svakog prvašića“ dok će se Općinama Klana i Matulji sufinancirati uređenje Ureda za mlade PGŽ.

Pročelnik Ljudevit Krpan predstavio je plan aktivnosti za Platak u 2024. godini

Kako je rekao, na raspolaganju je 120 tisuća eura, a cilj je privesti kraju uređenje žičare i u suradnji sa Županijskom upravom za ceste PGŽ dovršiti početni kilometar ceste prema Platku, za što je ŽUC osigurao 450 tisuća eura.

Informirao je i da na Platku testno radi meteo stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda, a prvi podaci o meterološkim uvjetima očekuju se koncem ljeta. Najavio je i obilazak staza Radeševo 1 i 2 kako bi se, na inicijativu županijskog vijećnika, razmotrila mogućnost čišćenja padina od kamenja dok je u partnerstvu sa ŽOC-om u planu ispitati rješenje drenaže i lagune koje bi zaštitilo Veliki dom od ponovnih poplava uslijed velikih kiša.

Komentari