U nastavku tjedna na Kvarneru promjenjivo vrijeme, prikladno prosincu

16

U novi radni tjedan ušli smo sa stabilnim vremenom, nakon što je vikend donio promjenjivo vrijeme uz kišu, te u najvišem gorju i snijeg, a poslije toga i hladnu frontu koja je snizila temperature na one zimske. U aktualnom tjednu ponovno ćemo imati dinamično i promjenjivo vrijeme, kiša uglavnom na Kvarneru, a snijeg u gorju.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo na grebenu između dva velika sustava anticiklona, jedna se nalazi kod Rusije (A2), a druga na sjevernom Atlantiku (blizu Azora, A1). Ciklona koja nam je donijela promjenjiv vikend trenutno se nalazi kod Grčke te će se nastaviti kretati prema istoku, dok sa sjeverozapada kontinenta pristižu nove ciklone u sklopu ciklonalnog sustava oko Islanda.

Taj ciklonalni sustav svako toliko ispusti jednu ciklonu koja se uz greben A1 spusti prema središnjoj Europi, a najprije prolazi preko područja Engleske gdje se i trenutno nalazi (C1). Ta C1 ciklona će tijekom današnjeg dana spustiti hladnu frontu do područja Alpa bez obzira što će centrom ostati na području Engleske, a tom frontom će potencirati novu ciklonu kod Genovskog zaljeva (C2) koja će zatim utjecati na naše područje.

Ciklona C2 bi već tijekom srijede uzrokovala novi nailazak naoblake te kasnije i oborina, a svojim će utjecajem otpuhati hladan zrak sjevernije od našeg područja pa će oborine biti uglavnom u obliku kiše. No ne za dugo jer bi već tijekom četvrtka ponovno ušli pod hladan zrak koji bi ovoga puta naišao sa zapada pošto bi ciklona zastala na području sjevernog Jadrana što bi ostavilo prostora za slabe oborine i u nastavku dana, a koje bi mogle biti u obliku snijega i u nižem području.

Već krajem dana C2 bježi prema jugu pa s time i utjecaj na naše područje slabi, odnosno vedrina prevladava, no već tijekom petka stiže nova fronta u sklopu ciklonalnog sustava kod Islanda koji će svoju dolinu spustiti prema Francuskoj i time utjecati na stvaranje nove Genovske ciklone (C3). Ta bi ciklona stigla nad već ohlađen zrak od ciklone C2 pa bi joj i putanja bila malo drugačija od prethodne. Zbog toga bi C3 trebala imati manje utjecaja na naše područje jer bi se centrom kretala prema središnjem Jadranu što je dovoljno južno da našem području osigura jačanje bure i preljev hladnog zraka, a oborine podari srednjoj i južnoj Dalmaciji te Bosni i Slavoniji.

U burovitom i stabilnom tonalitetu bi trebao završiti ovaj vikend, no ukoliko bude kakvih promjena (koje su itekako moguće) na vrijeme ćemo vas obavijestiti.

Vremenska prognoza za PGŽ

Danas do kraja dana pretežno vedro na čitavom području. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverac, u gorju uglavnom mirno. Večernje temperature na Kvarneru 0 – 5°C, lokalno uz more do 7°C, a u Gorskom kotaru od -4 do 0°C.

Srijeda promjenjiva, do sredine dana još uz sunce, a zatim slijedi nailazak naoblake, popodne i oborina. Oborine bi u prvih sat-dva mogle padati u obliku susnježice i snijega u Gorskom kotaru, ali i u zaleđu Kvarnera iznad 350 m.n.v., a s jačanjem oborina bi snijeg prelazio u kišu na čitavom području koja bi jačala i padala do kraja dana. Ukupno bi moglo pasti 5 – 30 mm na čitavom području. Zapuhat će jugo koje će jačati prema kraju dana pa bi na Kvarneru moglo puhati i jako s olujnim udarima dok u Gorskom kotaru umjereno oštro s jakim udarima. Problema bi u pomorskom prometu moglo biti u večernjim satima, a mogući su i visoki valovi. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, u zaleđu Rijeke i do -4°C, a u Gorskom kotaru od -9 do -4°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

četvrtak će se zadržati umjereno do potpuno oblačno, do popodne još uz povremene oborine, u gorju u obliku snijega, a na Kvarneru snijeg iznad 500 m.n.v., dok u nižim predjelima susnježica i kiša. Popodne će se pomalo razvedravati, no ne potpuno, a ukupno bi moglo pasti još 1-10 mm kiše, u gorju do 5 cm snijega. Tijekom noći će jugo zamijeniti umjeren zapadnjak, na otvorenom moru i jak, a koji će puhati do popodne kada slijedi okretanje na umjeren sjeverac koji će nastaviti puhat do kraja dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 2°C.

petak bi se trebalo zadržati oblačno cijeli dan zbog prisustva C3 ciklone, no oborine su izgledne u vrlo malim količinama, ponajprije na jugu Kvarnera i Gorskom kotaru. Puhat će slab do umjeren vjetar promjenjiva smjera. Temperaturno stupanj-dva hladnije od četvrtka.

Vikend promjenjiv, vjerojatno uz dosta bure, temperaturno u prosjeku, javlja RiMeteo.

L.B.

 

Komentari