U centru Rijeke održan prosvjed zbog postavljanja petokrake

59

Nakon što je postavljena umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ na vrh Riječkog nebodera, okupio se veći broj građana u nedjelju popodne, a okupljanje se organiziralo putem društvenih mreža. Prosvjednici su se okupili na Mostu hrvatskih branitelja, prošli su Korzom do Riječkog nebodera. PU primorsko-goranska izašla je na mjesto događaja, no nije bilo policijskog postupanja.

Predsjednik UHBDDR PGŽ-a Nikica Maravić za Novi List dao je izjavu: “Organizirali smo spontano okupljanje protiv ovog rugla u gradu Rijeci, zvijezde petokrake simbola najvećeg zla u Republici Hrvatskoj od ’45. naovamo. Ta zvijezda je jako puno zla napravila. Dovoljno se sjetiti Domovinskog rata i Vukovara, Škabrnje, ubijenih ljudi, zapaljenih crkvi, sela i gradova. Tu zvijezdu sad se opet gura i preferira. Nedavno je podignuta kaznena prijava protiv Emine Višnjić. Dakle prisutno je niz nepravilnosti u radu EPK 2020. Ako je Rijeka prijestolnica kulture mislim da se ne bi trebali slaviti simboli zločina poglavito s obzirom da je prošle godine zakonom zabranjena upotreba simbola povezanih s totalitarnim režimima.”

Objavljuje Marino Marinero Grbac u Nedjelja, 20. rujna 2020.

Ujedno, uslijed postavljanja instalacije, reagirala je KN Armada: “Mladost je ginula za oslobađanje od zvijezde, zar izgubljeni životi za vas ništa ne vrijede?! Svaka provokacija ima i odgovor, znali smo kako sa petokrakom ’91. znat ćemo i 2020.!'”

Komentari