Znanstvenik iz Hrvatske koji radi na Oxfordu: “Koronavirus je ušao u populaciju i bit će dugo među nama”

124

Profesor molekularne biologije s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Oxfordu Kristijan Ramadan gostovao je u emisiji N1 Televizije Točka na tjedan gdje je govorio o razvoju cjepiva. Za N1 osvrnuo se na aktualnu situaciju te iznio svoje mišljenje o cjepivima u trećoj kliničkoj fazi: “Teško je prognozirati, pošto sam znanstvenik, uvijek se osvrćem na neke podatke. Sigurno će doći do drugog vala, tako da se trebamo pripremiti za jesen i zimu. To znači da su prošla kliničku fazu 1 i 2 i da su se pokazala relativno sigurna. Cjepiva koja su došla do faze 3 su relativno sigurna. S cjepivom na Oxfordu je bio mali problem jer smo imali jednu neželjenu pojavu kod jednog volontera u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na deset tisuća volontera koji su se cijepili, ako se pojavi jedna neželjena pojava i ako se to projicira na cijelo čovječanstvo, to može biti problem. Mislim da je dobro kod oxfordskog cjepiva jest da se sve radi transparentno i da se može doći do svih podataka.”

Razvoj cjepiva ima 2 krajnja cilja. Jedan je da ne šteti populaciji, a druga je zaštititi čovječanstvo od koronavirusa, iznosi Ramadan za N1: “Pretklinička istraživanja na različitim životinjama su se relativno pokazala dobra. Publicirani su znanstveni radovi koji su recenzirani od znanstvene zajednice. Od cjepiva je cilj stvoriti da se stvori imunitet koji bi nas štitio od virusa. To je glavna svrha cjepiva – da se zarazna bolest ne može širiti dalje. Ima 9 različitih cjepiva. Bazirani su na različitim tehnologijama i to je dobro. Mi ne znamo koje će cjepivo pokazati najbolje rezultate. Može se dogoditi da će nekoliko njih biti super uspješni i da budu podređeni određenim grupacijama ljudi. Može se dogoditi da jedno cjepivo bude pogodnije za starije ljude, drugo za mlađe ljude, ali prvi uvjet je da bude sigurno za sve. Cilj je cijele znanstvene zajednice raditi s vladama različitih država. Najvažnije je da se cijela svjetska ekonomija oporavi.”

Također, Ramadan se osvrnuo i na kinesko i rusko cjepivo: “Ne bih se cijepio prije nego što dođu rezultati kliničke faze 3. Ni rusko ni kinesko niti oksfordsko cjepivo, ja ga osobno ne bih odobrio niti se cijepio njime.” Nadodao je kako je potrebno 60-70% ljudi koji će se cijepiti kako bi se virus zaustavio.

U zaključku, Ramadan je za N1 kazao kako će koronavirus možda biti teško zaustaviti jer je ušao u ljudsku populaciju: “Pandemija HIV-a traje već 30 godina, ali smo pronašli lijekove i možemo ga liječiti. Koronavirus je ušao u populaciju i bit će dugo među nama. Mnogo stvari će se promijeniti i u našem ponašanju i sigurno će jako zahvatiti našu skoru budućnost. Dugo nismo bili izloženi ovakvoj jednoj velikoj pandemiji. Danas je vrlo lako prenijeti virus s jednog kraja svijeta na drugi u roku par sat. Da je možda Kina na vrijeme reagirala na virus, da su možda njihove vlasti odmah napravila lockdown da se to možda moglo smanjiti.”

Komentari