Torpedo Runnersi na osječkom Ferivi polumaratonu – prvenstvu Hrvatske u polumaratonu za 2021. godinu

88
Tradicionalni 17. osječki Ferivi polumaraton u organizaciji Maraton kluba Hrvatski sokol iz Osijeka, održan je prema najavi u subotu, 10. travnja 2021. Ove je godine Osječki polumaraton bio i mjesto održavanja državnog prvenstva u polumaratonu zbog čega su na njemu nastupili najbolji hrvatski polumaratonci i polumaratonke. Na polumaratonskoj dužini od 21.095 m je tako startalo 1085 trkača i trkačica rekreativaca i članova sportskih klubova koji su se takmičili na prvenstvu Hrvatske. Start i cilj utrke je bio na glavnom Osječkom trgu Ante Starčevića, a sama trasa je išla prema zapadnom dijelu grada, pa šetnicom uz Dravu do Tvrđe i nazad prema centru grada. Na ovaj su način trkači, osim u trčanju, uživali i u vizurama grada Osijeka.
Sportsko rekreativna udruga Torpedo Runners imala je na ovogodišnjem Osječkom Ferivi polumaratonu tri predstavnika: Marcellu Vidmar u ženskoj konkurenciji te Romea Merčelju i Ranka Grkovića u muškoj konkurenciji. Marcella Vidmar je utrku završila u vremenu 2.12.57 sati kao 40. u svojoj kategoriji, a Ranko Grković u vremenu 2.23.03 kao 75. u svojoj konkurenciji.
Torpedo Runner Romeo Marčelja, koji je ujedno i član Atletskog kluba Sljeme iz Zagreba je nastupio i na državnom prvenstvu, ostvario je najbolji rezultat među Torpedo Runnersima i polumaraton završio u vremenu 1.38.12 sati. Ovim se rezultatom Marčelja plasirao na 6. mjesto u svojoj kategoriji (M55) na Prvenstvu Hrvatske te ukupno na 8. mjesto što je svakako vrijedan rezultat za ovog riječkog trkača.
O pripremama i samoj utrci Romeo Marčelja nam je rekao sljedeće: Osječki halph je bio prva utrka nakon dobro odrađene zimske baze tokom koje sam u tri zimska mjeseca istrčao ukupno oko 1700 km pa je, po mom mišljenju, obzirom na to izvedba bila nešto lošija od očekivane. Dobro sam trčao prvu polovicu utrke, a u drugom dijelu mi se dogodio neobjašnjivi pad u tempu trčanja koji se možda dijelom može objasniti neugodnim vjetrom u prsa koji je na tom dijelu usporio i ostale trkače. Rezultat je u konačnici nešto lošiji od očekivanog, ali popravni ispit će biti već na sljedećem natjecanju, nadam se na Proljetnom polumaratonu početkom svibnja u Zagrebu.
Torpedo Runners_Marcella i Kristijan Vidmar_Osječki Ferivi polumaraton
I Romeo Marčelja i Marcella Vidmar su istaknuli dobru organizaciju tradicionalne osječke utrke, a Marcella Vidmar je dodala i da je bilo divno prisjetiti se, u pandemijskim vremenima već pomalo zaboravljenog, iščekivanja pred utrku, trčati stvarnu utrku umjesto virtualne i na dva sata zaboraviti na trenutnu situaciju.
Prvaci Hrvatske u polumaratonu su na Osječkom Ferivi polumaratonu u subotu postali u ženskoj konkurenciji Matea Parlov Koštro (AK Svetice) s vremenom 1.13.32 sati te Petar Bratulić (AK Agram) u muškoj konkurenciji s vremenom 1.08.12.
Nadamo se da je ovo tek prva u nizu utrka koje su planirane za ovo proljeće jer svim trkačima, pa tako i rekreativcima iz SRU Torpedo Runners, virtualne utrke ne mogu zamijeniti zadovoljstvo trčanja u društvu i sve što druženje prije i nakon utrka podrazumijeva, a čega posljednjih godinu dana gotovo i nije bilo.
Torpedo Runners_Romeo Marčelja_Osječki Ferivi polumaraton
Torpedo Runnersi nastali su nakon uspješno završene Adidasove škole trčanja generacije 2014. u trajanju od 8 mjeseci, istrčanog prvog polumaratona te zimske sezone trčanja 2014/2015. Budući da se većina polaznika odlučila nastaviti baviti trčanjem, odlučili su osnovati grupu koja će promovirati trčanje, rekreativno bavljenje sportom i očuvanje zdravlja. Grupa je otvorenog tipa, pa joj se s vremenom pridruživalo sve više članova što je generiralo i sve više ideja. A kako bi ih mogli realizirati, ova je neformalna grupa trkača krajem 2019. godine prerasla u Sportsko rekreativnu udrugu Torpedo Runners koja broji više od 100 članova. Treninzi Torpedo Runnersa održavaju se tri puta tjedno prema detaljno osmišljenom planu i programu rada, s ciljem da svaki pojedinac bude što je bolje moguće pripremljen za određenu utrku.

Komentari