Ugostiteljska škola Opatija postaje regionalni centar kompetentnosti

12

Ugostiteljska škola Opatija imenovana je regionalnim centrom kompetentnosti u (pod)sektoru turizam i ugostiteljstvo te je nositelj dva projekta u vrijednosti od gotovo 90 milijuna kuna koji su 100 posto financirani bespovratnim EU sredstvima.

Projektne aktivnosti Ugostiteljske škole odvijaju se u dvije etape. Prvi dio, projekt MREŽA KOM5ENTNOSTI predstavlja infrastrukturnu pripremu za projekt RCK RECEPT, a predviđena je rekonstrukcija i adaptacija škole, nabavka opreme za praktikume, informatički kabinet te prenamjena dvorane za TZK u konferencijsku dvoranu. Vrijednost projekta iznosi 30 milijuna kuna.

Drugi dio predstavlja iznimno važan projekt RCK RECEPT čija je svrha osigurati kvalitetan sustav obrazovanja kroz inovativne metode poučavanja, obrazovanja odraslih te cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja. Predviđeno je povezivanje s obrazovnim, javnim, privatnim i civilnim sektorom u svrhu kvalitetnijeg stjecanja znanja i kompetencija korisnika na tržištu rada, a škola će razvijati i nove standarde zanimanja. Vrijednost projekta iznosi gotovo 59 milijuna kuna.

Župan Zlatko Komadina ne krije zadovoljstvo napretkom navedenih projekata čiji je nositelj Ugostiteljska škola Opatija, zajedno s partnerima Primorsko-goranskom županijom i  srednjim strukovnim školama: Srednjom školom dr. Antuna Barca Crikvenica, Srednjom školom Ambroza Haračića Mali Lošinj, Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir Krk te Trgovačko-ugostiteljskom školom iz Karlovca. Projektni partneri su i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Obrtničko učilište Zagreb, Znanstveno-tehnologijski park Step Ri te tvrtke iz realnog sektora.

„Radi se o vrlo važnom projektu za Ugostiteljsku školu, druge škole – partnere, ali i turističko-ugostiteljsku ponudu naše županije,“ istaknuo je župan Komadina te dodao da u uspostavi regionalnih centara kompetentnosti u svojim sektorima sudjeluju i Medicinska škola, Elektroindustrijska i obrtnička škola te Tehnička škola.

Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje naglasila je kako je Županija, ujedno i osnivač Ugostiteljske škole Opatija, iznimno ponosna na projekte koji će nastavnicima, ali i učenicima, pružiti mogućnost stručnog usavršavanja i profesionalnog napretka.

U sklopu projekta RCK RECEPT u tijeku je nabava intelektualnih usluga za podizanje kompetencija nastavnika, nabava specijalizirane opreme, a posebnost projekta je SMART praktikum. Radi se o primjeni novih tehnologija u ugostiteljstvu putem posebnih senzora i softvera koji su ugrađeni u sve segmente vježbi ugostiteljskog posluživanja, kuharstva i slastičarstva. Na taj način olakšava se izvođenje i praćenje vježbi te nastavnik u svakom trenutku može pratiti što i kako učenik radi. U sklopu projekta MREŽA KOM5ENTNOSTI u tijeku je priprema nabave za izvođenje radova.

Iz Ugostiteljske škole ističu kako su u sklopu projekta dosad održane edukacije za nastavnike o kavi, radu barista, pripremi i prezentaciji ribljih jela, posluživanju vina te sommelierstvu. Sudjelovali su i na masterclassu Franka Haasnoota, nizozemskog slastičara s dugogodišnjim međunarodnim iskustvom.  Sve su radionice uvrštene u program upravo na prijedlog samih nastavnika.

Projektne aktivnosti Ugostiteljske škole završavaju koncem 2023. godine, učenike i nastavnike očekuje niz zanimljivih radionica i edukacija, ali i suvremeno uređene prostorije škole.

Želja nam je popularizirati ugostiteljska zanimanja, a samim time podići kvalitetu usluga u turizmu na području Primorsko-goranske županije, a i šire,“ zaključila je ravnateljica Ugostiteljske škole Opatija Sibila Roth.

Regionalni centri kompetentnosti dio su reforme strukovnog obrazovanja. Za strukovne škole oni obuhvaćaju infrastrukturne radove, specijaliziranu opremu, suradnju s poslodavcima, razvojno-gospodarskim subjektima, strukovnim udruženjima, visokim učilištima, javnim i civilnim sektorom. RCK do sada su uspostavljeni u pet (pod)sektora: turizam i ugostiteljstvo, elektrotehnika i računalstvo, zdravstvo, strojarstvo i poljoprivreda.

Komentari