Sudbina srednjovjekovnog zida u srcu Rijeke – Grad planira njegovu primjerenu prezentaciju, u tijeku je revizija projekta

50
Skriven daleko od pogleda

Gradski vijećnik Predrag Miletić uputio je Gradu Rijeci pitanje o sudbini srednjovjekovnog zida na Klobučarevićevom trgu. O ovoj smo temi pisali u ožujku ove godine. https://www.teklic.hr/aktualno/aktualno-hrvatska/sudbina-srednjovjekovnog-zida-u-srcu-rijeke-i-dalje-neizvjesna/138540/

Odgovor na upit o srednjovjekovom bedemu iz Grada nismo dobili, stoga koristimo prigodu prenijeti odgovor na vijećničko pitanje Predraga Miletića koje je Gradu dostavio pisanim putem.
Dana 25. 06.2019. osvanuli su protestni natpisi na Klobučarićevom trgu (Agatićeva ulica, Klobučarićev trg) na metalnim ogradama iza kojih se nalazi rasječeni srednjovjekovni zid. Iza metalne ograde su nakupine smeća nakupljene u zadnjih 16 godina od kada je srednjovjekovni zid rasječen i postavljen na ovo mjesto.
S obzirom da je novoizgrađena zgrada na Klobučarićevom trgu dovršena prije dvije i pol godine srednjovjekovni zid i dalje stoji rasječen i okružen ogradom i smećem.
Moje pitanje je kada se Grad misli ozbiljno uhvatiti rješavanja ovog problema vraćanja srednjovjekovnog zida na planirano mjesto jer ovakvo stanje je očito neizdrživo i neprimjereno gradu europskoj prijestolnici kulture?
Kada Grad misli poslati nadležne komunalne službe u raščišćavanju nakupljenog smeća na predmetnoj površini oko razrezanog srednjovjekovnog zida
?″

Iz Grada su odgovorili: „Tijekom prošlog tjedna izvršeno je djelomično uklanjanje panela te sanacija deponija zapadno iza navedenih panela. Bedemi koji se nalaze u metalnoj konstrukciji neće se dirati i bit će u potpunosti zagrađeni zbog sigurnosti građana. Iza panela koji će se ukloniti, sanirat će se, kako je već rečeno, smeće i razni drugi komunalni otpad, dok građevinski materijal te dijelovi bedema neće biti uklonjeni.
Podsjećam da su do danas provedene dvije javne nabave za povratak srednjovjekovnog zida na njegovu izvornu lokaciju. Prva javna nabava provedena je 2014. godine, kada je pristigla jedna ponuda veće vrijednosti od planirane, odnosno procijenjene vrijednosti planirane Proračunom Grada Rijeke, pa se postupak javne nabave poništio. Druga javna nabava provedena je 2017. godine, međutim, tada nije pristigla niti jedna ponuda za povratak zida na njegovo izvorno mjesto.

zid3
Bedem je ispiljen na komade i ostavljen iza kuće Slogar i Crkve Marijina Uznesenja

Radi izgradnje nove stambene građevine na Klobučarevom trgu trebalo je sagledati nove tehničke mogućnosti povrata. Međutim, u namjeri da povratak obrambenog zida na njegovu povijesnu lokaciju pruži odgovarajuću prostornu i povijesnu sliku Starog grada, Odjel gradske uprave za kulturu planira njegovu primjerenu prezentaciju, kako bi građanima i turistima pružio bolji uvid u povijesne slojeve Starog grada i omogući dodatni turistički sadržaj.
Stoga je u tijeku revizija projekta i izrada dopune troškovnika radova koji bi svojim obuhvatom sadržavao i suvremenu prezentaciju tog sadržaja, nakon čega će provesti postupak javne nabave“, stoji u odgovoru koji potpisuje gradonačelnik Vojko Obersnel.

 

Komentari