Strani diplomati hvale Hrvatsku

Diplomatski zbor koji je danas obišao prihvatni centar Opatovac pohvalio način na koji se Hrvatska odnosi prema izbjeglicama i migrantima

95
Fotografija koju je Andreas Wiedenhoff snimio u Opatovcu

Dok mnogi u zemlji zamjeraju Vladi način na koji se bavi izbjegličkom krizom, a kritičara se nađe i izvan državnih granica, napose u Mađarskoj, pa i Austriji, diplomatski zbor koji je danas obišao Opatovac ima samo riječi hvale za pomoć koju Hrvatska pruža izbjeglicama i migrantima.

Pokazalo se da tek nakon što čovjek dođe na lice mjesta vidi točno koliki su razmjeru humanitarne katastrofe koja se sa Bliskog Istoka prelijeva u Europu i koji je ispravan način njenog rješavanja. Zamjenica američke veleposlanice Margaret Nardi tako je pored zahvale Hrvatskoj za sve što radi izrazila želju svoje zemlje da pomogne u daljnjim naporima.

Među 35 članova diplomatskog zbora, koje su kroz prihvatni centar proveli ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, našao se i austrijski veleposlanik Andreas Wiedenhoff, koji je tom prilikom, a i na svom Twitter profilu naglasio kako je impresioniran onim što Hrvatska radi za izbjeglice, te kako Austrija i Hrvatska usko surađuju u rješavanju ove situacije, a premijeri država se svakodnevno čuju.

“Izbjeglice su ljudi, ne statistika. Hrvatska radi pravu stvar: tretira ih kao ljude. Vrlo je jednostavno: njihova je budućnost u našim rukama. Nikad nije bilo tako lako biti na pravoj strani povijesti.”

wiedenhoff opatovac twitter

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker za nedjelju je sazvao sastanak predsjednika država i vlada u nadi da će postići dogovor o koordinaciji u zbrinjavanju izbjeglica i migranata.

Komentari