Sramotno! Nigerijski studenti došli na sportsko natjecanje u Hrvatsku pa protjerani u Bosnu kao migranti

46

(video pogledajte uz titlove)

Žurnal je izvijestio o dvojici nigerijskih studenata koji su 12. studenog doputovali u Pulu kako bi sudjelovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu. Osamnaestogodišnji Aba Uchenna Alexandro natjecao se u stolnom tenisu.

Pet dana kasnije s prijateljem je otputovao u Zagreb, gdje su se prilikom šetnje nakratko izgubili, a na ulici ih je privela policija s kojom nisu uspjeli komunicirati na engleskom jeziku.

Policija je dvojicu mladića zaustavila na ulasku u tramvaj te odvela u policijsku postaju. Policajcima su studenti pokušali objasniti da su im dokumenti ostali u hostelu, no oni su ih ipak, misleći da je riječ o ilegalnim migrantima, odveli u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem ih natjerali da prijeđu na teritorij Bosne i Hercegovine.

U međuvremenu je idenitet dvojice mladića potvrđen. Organizatori sportskog natjecanja su Žurnalu potvrdili da je u Puli bilo petero natjecatelja iz Nigerije.

Osim toga, na službenim stranicama nigerijskog sveučilišta Alexandro je naveden kao njihov student, uz objavljenu fotografiju, a iz službenih rezultata obavljenih na stranicama Svjetskog međusveučilišnog prvenstva potvrđeno je i da se Eboha Kenneth Chinedu natjecao na igrama.

Pa kako je došlo do ove nemile situacije? Nadajmo se da će mladićima biti upućena barem nekakva iskrena isprika i nadoknada za šok koji su pretrpjeli, a mi, nažalost, bilježimo jednu sramotu iz koje će, nadamo se, barem netko možda nešto naučiti. Ako već ne o predrasudama, a onda barem o brzopletosti i nepromišljenosti na radnom mjestu.

Komentari