Sestre iz varaždinske bolnice: Pacijent je molio da ga uspavamo, nije mogao disati

55

Stanje koronavirusa u cijeloj Hrvatskoj, a osobito na sjeveru zemlje je zabrinjavajuće. U varaždinskoj bolnici zdravstveni djelatnici ulažu svaki atom snage kako bi pomogli pacijentima. Za Provjereno liječnik anesteziolog na Jedinici intenzivnog liječenja OB Varaždin Nedjeljko Sokol kazao je: „Vidjeli smo u proljeće slike iz Italije. Ovo sada je ista stvar i kod nas.“ U bolnici u Varaždinu nalazi se 24 pacijenta pozitivna na Covid-19, a 23 su spojena na respirator.

O pacijentima s Covidom brine se 59 sestara i 20-ak liječnika 24 sata na dan. Među njima nalazi se i medicinska sestra Edita Horvat. Edita Horvat priča kako ovako nešto nije mogla doživjeti ni u najgoroj noćnoj mori. Jedan pacijent ju je molio čašu vode i to, kako je mislio u tom trenutku, posljednju u životu. ”Jedan pacijent molio je da ga se uspava jer nije više mogao disati… Znate i sami da smo u jednom danu imali 10 preminulih. Mislim da nitko od nas nije spreman na toliku brojku preminulih dnevno. Najgore je kada ta smrt dođe iznenada, kada se i ne snađeš, nego slušaš monitor, čuješ zvuk za koji znaš što znači.”

Većina pacijenata nije pri svijesti, a oni koji su pri svijesti pišu na papiriće jer ne mogu govoriti i ne mogu se micati. ”Najčešće nam pišu da žele nekoga čuti ili da se boje”, priča Ksenija Kukec, glavna sestra Odjela za anesteziologiju i reanimatologiju OB-a Varaždin.

Komentari