Riječki imunolog Zlatko Trobonjača: “Ako novi soj bude toliko prodoran, vraćamo se na početak!”

111

Poznati riječki imunolog dr. Zlatko Trobonjača za Slobodnu Dalmaciju progovorio je o zabrinutosti zbog pojave novog soja koronavirusa. Podsjetimo, znanstvenici su u četvrtak identificirali novu varijantu Covida-19, a dan kasnije Nacionalni stožer civilne zaštite u Hrvatskoj je donio mjere ograničenja na granicama za putnike iz nekoliko zemalja. Novi soj je pronađen i u Izraelu, Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

“Svakako pozdravljam ove mjere ograničenja prilikom prelaska granica premda se bojim da nećemo moći spriječiti ulazak tog soja u Europu. Kad vidimo koliko taj soj ima mutacija, to je jako, jako puno. Te mutacije mijenjaju izgled i strukturu S proteina toliko da ga imunosni mehanizmi koje smo stekli preboljenjem ili cijepljenjem možda neće moći blokirati. Svaki put kad se pojavi novi soj, ostaje nam da vidimo kolika je njegova imunoevazivnost, što znači izbjegavanje postojeće imunosti koju je čovjek stekao.

Recimo, znamo da je originalna delta varijanta donekle imunoevazivna, odnosno na razini 20-ak posto, što znači ako imate antitijela da vas oko 80 posto tih antitijela štiti, a 20 posto ne. To znamo i po cijepljenima, da se daleko više cijepljenih može inficirati delta varijantom nego što može prijašnjim varijantama. Međutim, ako ovaj novi soj bude visoko imunoevazivan, onda se vraćamo na početak. A za to postoje neke naznake jer ga neki testovi nisu prepoznali. A testovi ga lošije prepoznavaju zato što je značajno promijenjen. Čujte, neke zemlje niti ne sekvencioniraju toliko, nije čudno da su u Velikoj Britaniji pronašli puno sojeva jer su ih jednostavno tražili,” kazao je Trobonjača.

Novi soj već jeste u Europi, a samo je pitanje vremena kada će stići u Hrvatsku. Ako bi došlo do njegova snažnog prodora, vjerojatno bi se s epidemijom vratili na početak, smatra Trobonjača. Međutim, dr. Trobonjača smatra da je svakako važno vidjeti karakteristike novog soja virusa, dakle kakva je, osim po sposobnosti da izbjegne imunost, njegova prenosivost, odnosno sposobnost da dovede do težih oblika bolesti i smrtnosti. “U laboratoriju su napravili Sars-CoV-2 s 20 mutacija u S proteinu, dakle toliko su ga izmijenili da nitko od onih koji su preboljeli ili se cijepili nije imao imunost. Jedino su bili imuni oni koji su preboljeli i nakon toga se cijepili pa se za njih kaže da imaju superimunost ne samo protiv postojećih sojeva nego i protiv svih budućih. No ovdje imamo 32 mutacije, tako da smo sada pred neizvjesnim razdobljem.”

Napominje da bi se uz poznatu tehnologiju vrlo brzo moglo proizvesti cjepivo i za novi soj Sars-CoV-2 virusa, ali trebaju proći mjeseci kako bi se ono testiralo, i sve u svemu, situacija nije ohrabrujuća. “Ipak, ostaje nam nada da će nas i protiv ovoga soja određena količina antitijela štititi, a možda će biti manje prenosiv. Još je dosta rano za zaključke. U svakom slučaju, oprez je svakako dobar i zaustavljanje prometa s nekim zemljama je opravdano. A možda taj novi soj zađe u slijepu ulicu. Sve vrijeme identificiraju se nove varijante COVID-a, no one često izumru i budu istisnute zaraznijim varijantama,” pojašnjava dr. Trobonjača za Slobodnu Dalmaciju.

L.B.

Komentari