Novi soj koronavirusa dobio ime Omicron!

56

Nova i potencijalno opasna varijanta koronavirusa koja je prvi put identificirana u Južnoj Africi potaknula je novi krug ograničenja putovanja diljem svijeta i izazvala zabrinutost o tome što bi moglo biti sljedeće u pandemiji.

Svjetska zdravstvena organizacija u petak je označila soj, koji se sada zove Omicron, kao varijantu koja izaziva zabrinutost i rekla da je u tijeku više studija. Dok znanstvenici kažu da postoji razlog za zabrinutost zbog ove varijante, ističu da još puno toga ne znamo – uključujući je li varijanta doista zaraznija, uzrokuje li težu bolest ili kakve bi njezine posljedice mogle utjecati na učinkovitost cjepiva. “Iako je ovo zabrinjavajuće, kao što je WHO naznačio, mislim da se moramo povući i čekati znanost da kaže svoje zaključke o tome”, rekao je epidemiolog dr. Abdul El-Sayed za CNN.

Evo što do sada znamo o Omikronu. Varijanta je dosad identificirana u Južnoj Africi, Bocvani, Hong Kongu i Belgiji. Uzorak iz prvog poznatog slučaja varijante u Južnoj Africi prikupljen je 9. studenog, priopćio je WHO u petak. Sada se čini da se broj varijanti slučajeva povećava u gotovo svakoj pokrajini zemlje.

Južnoafrička Republika trenutačno je u potpunosti cijepila manje od 36% svoje odrasle populacije, a stopa novih cijepljenja pala je posljednjih dana, prema zdravstvenom odjelu zemlje. Južnoafrički dužnosnici također su prvotno rekli da je evidentiran jedan potvrđeni slučaj kod putnika iz Južne Afrike u Hong Kong. U petak su zdravstvene vlasti Hong Konga identificirale drugi slučaj ove varijante među putnicima koji se nalaze na istom katu određenog hotela u karanteni. Zdravstvene vlasti naredile su da se najmanje 12 osoba u obližnjim sobama podvrgne obveznom testiranju na Covid-19 i naređeno im je dva tjedna karantene u vladinom centru. Također u petak, belgijska vlada je rekla da je osoba koja je nedavno otputovala iz Egipta i nije bila cijepljena, bila pozitivna na varijantu, što je prvi slučaj u Europi.

 Dr. Anthony Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, rekao je za CNN u petak da “nema naznaka” da je varijanta trenutno u SAD-u, rekavši da je “izgleda da je ograničena”, ali sve je moguće.

Južnoafrički genomski znanstvenici rekli su ranije ovog tjedna da varijanta ima neobično velik broj mutacija, s više od 30 u ključnom proteinu šiljcima – strukturi koju virus koristi da uđe u stanice koje napadaju.

Znanstvenici su zabrinuti da bi te mutacije mogle učiniti varijantu prenosivijom i mogle bi rezultirati izbjegavanjem imunološkog sustava. Fauci je u petak za CNN rekao da znanstvenici rade na otkrivanju može li ova varijanta izbjeći imunitet, rekavši da njezine mutacije mogu pomoći u nagovještaju ili predviđanju hoće li to biti slučaj. 

Izvor: CNN

L.B.

Komentari