Riječka epidemiologinja: “Nikad se ne zna u kakvom je stanju njihov imunološki sustav, a ovisi i o količini infektivnih čestica koje je osoba udahnula.”

45
Izvor: N1

Koordinatorica aktivnosti Operativne epidemiologinje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Danijela Lakošeljac iz Rijeke gostovala je u emisiji Novi dan, gdje je za N1 odgovarala na pitanja građana vezana uz koronavirus.

1. Kako se od koronavirusa liječe pacijenti s blažim simptomima?

Liječe se asimptomatski kao kod gripe. Daju se antipiretici ako je povišena temperatura i to je to.

2. Objavljeno je koliko se virus zadržava na površinama. Vrijedi li za plastiku mjera isto kao i za ruke, pranje sapunom?

Virus se zadržava od tri sata u zraku pa do par dana na drugim površinama i osjetljiv je na klorne preparate, glutaraldehid, alkoholne preparate, pa to vrijedi i za plastiku. Učinkovito je pranje deterdžentom ako sumnjamo na posebnu zagađenost ili običnim Domestosom, to će već djelovati.

3. U kojim slučajevima maska može pomoći, a budući da ima dosta polemika, može li imati i suprotan učinak?

Može ako se ista maska danima nosi. One su za jednokratnu upotrebu, više dana se ne treba nositi jer nema svrhu, osim ako se peru, kao i rukavice. Važna je higijena ruku, a rukavice su za jednokratnu upotrebu. Što se tiče asimptomatskih prijenosnika, oni koliko se sad zna, imaju manju količinu virusa pa je i zaraznost daleko manja.

4. Jesu li osobe s preboljelom upalom pluća u većem riziku za zarazu?

Svakako. Preboljenjem bilo koje bolesti osoba ima oslabjeli imunitet i otvoreniji su za bilo koji drugi infekt, tako i za ovaj. O oporavku imuniteta je teško govoriti jer sve ovisi o obliku bolesti i težini stanja, o prethodnom imunološkom stanju, o dobi…

5. U situaciji kada su predložene mjere udaljenosti od dva metra, kako epidemiolozi gledaju na rizik vožnje liftom i koje su preporuke za zaštitu?

Lift je vrlo rizično mjesto po mom mišljenju, bolje ih je izbjegavati.

Dr. sc. Danijela Lakošeljac osvrnula se i na situaciju ulaska u domove za starije osobe te istakla kako se tamo radi o rizičnoj skupini gdje koronavirus može izazvati teške posljedice te da se tamo izričito preporučuje distanca, pojačana briga o higijeni, smanjenje izlaska ljudi iz domova za starije osobe te zabrana posjetitelja: “Osobito je važno ne samo pružiti liječničku pomoć čim se otkriju prvi simptomi, nego i zaštititi, kako tu osobu tako i druge. Prvu osobu sa simptomima treba odmah izolirati i dalje postupati kako slijedi prema preporukama kad postoji sumnja na koronavirus.”

Epidemiologija je napomenula i kako su zabilježeni slučajevi kod relativno mladih osoba bez zdravstvenih problema te kako je razvoj bolesti i pristup liječenju individualan: “Znamo ono osnovno o oboljenju kod pojedinih skupina, znamo koje su osobe osjetljive, a to su stariji i kroničari, ali i mlađe osobe mogu imati teške simptome. Nikad se ne zna u kakvom je stanju njihov imunološki sustav, a ovisi i o količini infektivnih čestica koje je osoba udahnula. Ako je osoba bila u izrazito bliskom i dugotrajnom kontaktu s oboljelim, za očekivati je težu kliničku sliku. Za prijenos je važan bliski kontakt tijekom ljubljenja, zagrljaja, udaljenosti manje od dva metra duže od 15 minuta. Ali to je sigurno isto individualno, ne može se decidirano reći, ali u svim je bliskim kontaktima važno nošenje zaštitnih maski. Kirurške maske nose samo oboljeli, kako se otpočetka preporučivalo, jer tako štite da se čestice ne šire u prostor, ali ipak one štite i zdrave osobe, ako ništa drugo, mehanički da kontaminiranim rukama ne dotičemo usta ili nos i ne prenesemo zarazu.”

Epidemiologinja ipak naglašava kako će pamučne i kirurške maske donekle zaštititi građane, iako su jedino one profesionalne maske za lice učinkovite. Po isteku zimskog perioda kad imamo manje svježeg voća i povrća, imunitet je slabiji, a to znači da smo skloniji i drugim infekcijama poput gripe i drugih brojnih virusa, ističe riječka epidemiologinja.

Komentira i situaciju u Primorsko-goranskoj županiji: “Imali smo 60 zaraženih osoba, a četvrtina od njih je već izliječena što je jako dobro. Kako će biti dalje, kad će biti vrhunac, teško je reći. Imali smo najviše oboljelih iz grupe što su putovali u Tursku i bili zajedno u avionu, a drugo su sporadični slučajevi iz Italije ili Austrije. Nismo imali znakove lokalne transmisije što je značajno. Otvaraju se tržnice, ali važna je socijalna distanca i dezinfekcija. Primjerice, kod nas neće biti kružnog kretanja kroz ribarnicu nego jednosmjerno, regulirat će se broj osoba koje ulaze, prije ulaska obavezna je dezinfekcija ruku, kao i nošenje zaštitnih maski. Vjerujem da bi to trebalo biti s dobrim rezultatima.”

Izvor: N1, Index

Komentari