U okviru programa Rijeka psihologije jučer je, 22. veljače u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke održana radionica s ciljem prevencije nasilja u mladenačkim vezama za učenike trećih razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci. Radionicu su vodile ravnateljica Dječjeg doma „Tić“ Rijeka, Tamara Žakula Desnica, psihologinja Prve sušačke hrvatske gimnazije, Lina Debelić i policijska službenica Odjela prevencije, psihologinja Ingrid Mavrić.

Učenici su tijekom interaktivne radionice imali priliku saznati o raznim oblicima nasilja. Kroz praktično rješavanje konfliktnih situacija i sudjelovanjem u raspravama upoznati su s mogućim uzrocima nasilnog ponašanja u odnosima, zatim s posljedicama nasilništva, kao i s načinima postupanja kako da ne dođe do nasilja.

IMG_0026

“U odnosu na prošle godine, ove godine su u padu sve vrste nasilja od obiteljskog, vršnjačkog, maloljetničkog. Naravno da smo sretni oko toga, ali se pitamo koliko je tu tamnih brojki.  I upravo zato je jedan od ciljeva ove radionice osvješćivanje mladih na oblike nasilja i poziv na apel da prijavljuju nasilje jer nitko ne zaslužuje zlostavljanje.” – izjavila je Ingrid Mavrić psihologinja i policijska službenica Odjela prevencije, psihologinja Ingrid Mavrić.

Obzirom na veliku tamnu brojku ovakvih oblika nasilja, edukacija je ključna i za povećanje spremnosti na traženje pomoći i ne toleriranje nasilja.

“Brojka kaznenih djela je u padu. Prekršaji Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji su 17% u padu u odnosu na 2015.g. Kod maloljetnih počinitelja također se desio veliki pad, a kaznena djela iz kazneno pravne zaštite djece i obitelji u padu su za 10.7% u odnosu na 2015. godinu što su lijepi pokazatelji. Naravno, uvijek se treba boriti protiv tamnih brojki i stalno apelirati, senzibilizirati, osvješćivati kroz edukaciju, kroz radionice, predavanja što eto nastojimo koliko god više možemo.” – objasnila je Mavrić.

IMG_0023

Većina istraživanja pokazuje da je čak 2/3 mladih u vezama izloženo nekom obliku nasilja. Najčešća nasilna ponašanja kojima se kontrolira partner/ica su posesivnost, izrazita ljubomora, optuživanje i emocionalne ucjene, a rjeđa su seksualno nasilje i fizički napadi.

“Provodimo puno različitih aktivnosti koje su na razini prevencije te pokušavamo osnažiti učenike da razvijaju svoje socijalne i komunikacijske vještine, da jačaju sebe. Što se tiče pitanja nasilja u vezama, vrlo je važno da se o tome sada razgovara, pogotovo u ovoj dobi da mladi znaju na vrijeme prepoznati nasilje i nepoželjno ponašanje” – rekla je Lina Debelić, psihologinja Prve sušačke hrvatske gimnazije.

IMG_0019