Proslava 150. obljetnice posvećenja crkve sv. Mateja

72

U nedjelju, 5. srpnja 2015., crkva sv. Mateja s Viškova velikim je euharistijskim slavljem obilježila 150. obljetnicu svoje posvete. Naime, crkva je posvećena 1865. godine od strane tršćansko-koparskog biskupa Bartola Legata čiji se povijesni čin čuva na spomen-ploči na samom pročelju. U svrhu ove važne obljetnice uređen je i trg ispred same crkve te je ona zablistala u svom punom sjaju. Samoj svečanoj misi, u tjednu obilježavanja velike obljetnice, prethodile su mise u crkvi šaljući snažnu sliku zajedništva i vjere.

Veliku nedjeljnu svečanu misu na otvorenom predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić uz koncelebraciju župnika-svećenika koji su djelovali u Župi Viškovo, kao i svećenika iz Riječke nadbiskupije i Gospićko-senjske biskupije. Svojom prisutnošću, ovu proslavu su uveličale i podržale lokalne i županijske vlasti, ali i državne – u ime Predsjednice Republike Hrvatske, svečanosti je nazočila njena izaslanica, gospođa Katica Ivanišević, pripadnici udruga branitelja te brojni vjernici i mještani. Slavlje su upotpunili i udruženi zborovi: Župni zbor župe sv. Mateja, KUD Halubijan, Ivan Matetić Ronjgov, Ženski zbor Marinići i Korezin tedječji zbor Nebeske iskrice i zbor mladih iz župe koji su spojili sve generacije i počastili nas svojim vrhunskim izvedbama.

posvecenje-viskovo

Pri završetku svete mise, za sve okupljene bio je organiziran i kulturno-umjetnički program za kojeg se pobrinulo 10-ak grupa djece iz lokalnih vrtića. I najmlađi su htjeli dati svoj doprinos i biti dijelom ovako značajne obljetnice, a u tome su itekako uspjeli. Važno je napomenuti da je Župa osigurala dovoljno pića, dok su mještani samoinicijativno napravili i donirali preko 500 kg kolača koji su se dijelili uzvanicima te tako proslavu učinili dostojnom svog kraja i sveca.

Župnik, mons. Ivan Nikolić, kao i nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić te načelnica Općine Viškovo Sanja Udović istaknuli su kako je ovo obljetnica na koju su svi ponosni. Viškovo je općina koja iz godine u godinu raste, ulaže u budućnost svojih mještana, projektima unaprijeđuje standard života te čuva svoju kulturnu i povijesnu baštinu, posebno se orijentirajući na crkvu svog zaštitnika, sv. Mateja. Dugogodišnja uspješna i kvalitetna suradnja Općine Viškovo, Župe i Turističke zajednice rezultirala je iznimno dobro osmišljenim slavljem povijesti i kulture. Tako je crkva sv. Mateja veličanstveno proslavila svojih 150 godina, a poruku zajedništva, mira i ljubavi koja je poslana sa oltara primili su svi uzvanici, njih oko 2.000 te svi koji su pratili prijenos mise uživo.

Fotografije: Foto Matej, Viškovo

Komentari