Prigodnom poštanskom markom obilježava se 90 godina rotarijanstva u Hrvatskoj

302

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 6. ožujka prigodnu poštansku marku izdanu u povodu obilježavanja 90 godina rotarijanstva u Hrvatskoj. Motiv na marki je logotip Rotaryja, a izdana je u zajedničkom arčiću od 9 maraka.

Autor prigodnog izdanja je Duje Šegvić, dizajner iz Splita. Naklada poštanske marke nominalne vrijednosti 3,10 kuna iznosi 100 000 primjeraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

ARAK_ROTARY_final_ir copy

U zagrebačkom hotelu Esplanade održan je 6. ožujka 1929. na poticaj Josefa Schulza, tadašnjeg direktora Rotary Internationala za Europu, osnivački sastanak Rotary kluba Zagreb. Među osnivačima Kluba ističu se, među ostalim, Ivan Meštrović, Franjo Hanaman i Branko Šenoa.

Svečanost službenog uručenja potvrde o primanju Kluba u Rotaryjevu zajednicu, tzv. Charter, održana je 28. lipnja 1929. na Plitvičkim jezerima. Tako je pokret Rotary, sa svojim idejama i ciljevima, službeno počeo u Hrvatskoj 24 godine nakon što je 23. veljače 1905. njegovo osnivanje potaknuo Paul P. Harris.

Ideja Rotaryja je nesebično pomaganje onima koji trebaju pomoć. Danas je Rotary International najveća servisna organizacija u svijetu koja ima više od 1,2 milijuna članova organiziranih u više od 35 000 klubova.

Njihov je cilj promicanje mira, borba protiv različitih bolesti, promicanje prava na pristup zdravoj i pitkoj vodi, zaštita majki i djece, pružanje potpore obrazovanju te rast i poticanje lokalnog održivog poduzetništva.

Slogan pod kojim danas djeluje Rotary, Service Above Self, koji pokazuje da ideja služenja zajednici mora biti iznad naših pojedinačnih osobnih interesa, jasno upućuje na to kakve članove Rotary želi okupljati.

Hrvatske rotarijanke i rotarijanci, njih više od 1400 okupljenih u 54 kluba, nastavit će nesebičnim radom pomagati potrebitima.

Ukupan prihod od prodaje kompleta prigodnih poštanskih marki ide kao donacija u dva važna projekta „STEM – razredna nastava“ i „100% TRF Giving Distrikt“.

Rotary klubovi, rotarijanci i prijatelji Rotaryja mogu sudjelovati putem donacije od 350,00 kuna uplaćene na račun Distrikta – Hrvatska Poštanska Banka IBAN: HR4123900011101058743 – s obaveznom napomenom da je svrha donacije – STEM i TRF Annual Fund Share i s pozivom na broj 90-2019.

Količine su ograničene i zainteresirani se mogu predbilježiti putem linka: https://goo.gl/forms/7oopUediCVSh3det1

 

 

Komentari