Predstavljene nove mjere koje stupaju na snagu u subotu!

32

Premijer Andrej Plenković, Davor Božinović, Krunoslav Capak, Zdravko Marić, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić predstavili su nove epidemiološke mjere za suzbijanje koronavirusa. Mjere stupaju na snagu u subotu, a na snazi će biti do 21. prosinca.

U uvodnom dijelu premijer Plenković kazao je: “Broj dnevno zaraženih je premašio 4000 i zato ćemo predstaviti novi paket mjera. Nakon što nam se broj zaraženih prepolovio, opet je buknula epidemija. Upozoravao sam da jesen poogoduje širenju virusa i pozvao sve da budemo odgovorni jer nam dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjivanje nepotrebnog druženja. 25. listopada postrožili smo mjere, što je usporilo rast, ali nedovoljno. Znali smo da neće doći do smanjenja brojeva ako se svi skupa ne budemo pridržavali mjera. Pozivali smo na maksimalnu odgovornost i solidarnost. Mi posljednjih tjedana nismo uspjeli i sada moramo uvesti dodatna ograničenja kako bismo suzbili širenje epidemije. Bez obzira na mjere, daljnja dinamika zaštite ovisi o svakome od nas. Možda ni ove mjere neće biti dovoljne. Na devet hospitaliziranih, jedna će umrijeti. Brojni koji su preboljeli i danas imaju posljedice. Moramo provoditi mjere, testirati, čuvati zdravstveni sustav i pripremiti se za distribuciju cjepiva.“

Mjere su sljedeće: Na javnim okupljanjima smije biti do 25 osoba, a na privatnim okupljanjima do 10 osoba.  Javna okupljanja mogu trajati do 22 sata i za svaku osobu potrebno je osigurati 4m2 površine. Svadbe su zabranjene, a na pogrebima je broj ograničen na 25. Svi prostori za okupljanje moraju se dezinficirati. U javnom prijevozu popunjenost smije biti do 40 % mjesta, a vozači i putnici moraju nositi maske. Putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluga javnog prijevoza NE SMIJE dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo. Kontrolu će provoditi inspektori.

U trgovinama se na ulazu mora istaknuti obavijest o broju kupaca koji istovremeno mogu boraviti unutra i za svaku osobu potrebno je osigurati najmanje 4 m2 neto površine. Obavezna je primjena pojačanih mjera higijene. Pekare smiju raditi do 22 sata, a alkohol se ne smije prodavati iza 22 sata. Za vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca dodatne mjere  kako u prostorima ne bi istovremeno boravio veći broj kupaca od dopuštenog. Obaveza primjene pojačanih mjera higijene i svakodnevnog čišćenja prostora uz redovito provjetravanje i dovoljan broj punktova s dezinfekcijskim sredstvima za ruke te uz njih kratka obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti i na vidnim mjestima istaknute posebne mjere i preporuke.

Ugostiteljski objekti ne smiju raditi, osim iz skupina hoteli i kampovi koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja. Ugostiteljskim objektima iz skupina restorani, catering objekti i vrste kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet iz skupine barovi dozvoljena je priprema i dostava hrane, kao i ugostiteljima koji imaju drive-in uslugu.

Obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi osim za sportaše I., II. i III. kategorije u pojedinačnim sportovima i seniorske ekipe koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja. Sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati bez gledatelja uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Obustavlja se rad teretana, fitness centara i sportskih i rekreacijskih centara.

Obustavlja se održavanje svih amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te probe amaterskih sastava i družina, uključujući i zborove. Obustavljaju se i izvedbe složenih glazbeno scenskih djela koja uključuju orkestre i zborova, dječje i druge radionice te organizirane plesne škole. Zabranjuje se konzumacija hrane i pića tijekom kino projekcija. Škole stranih jezika svoju djelatnost mogu obavljati samo online. Protuepidemijske mjere ograničenja od 25 osoba i završetka do 22 sata ne odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koje ne uključuju zborno pjevanje, kino projekcije, izložbe u muzejskim galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Auto škole teorijski dio moraju održavati online, a satovi vožnje mogu trajati maksimalno 45 min uz obavezno mjerenje temperature. Pauza između 2 kandidata mora biti minimalno 10 minuta za dezinfekciju automobila i prozračivanje i mora se voditi evidencija svih polaznika.

Misna slavlja se trebaju prenositi putem radio, TV programa ili na neki drugi način.

Poslodavci trebaju zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratak dah. Nadalje, potrebno je smanjiti fizički kontakt između zaposlenika. Uvesti rad od kuće kad je to moguće i klizno radno vrijeme. Organizirati rad u smjenama i smanjiti broj fizičkih kontakata na najmanju moguću mjeru te redovito provjeravati prostore.

Komentari