22. riječki dani bioetike ove godine održavaju se putem online platforme

30

Dana 26. i 27. studenog održavaju se 22. riječki dani bioetike u organizaciji Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini, UNESCO-ve Katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini, Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Dokumentacijsko-istraživačkog centra za europsku bioetiku „Fritz Jahr“, Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Hrvatskog bioetičkog društva.

Na 22. riječkim danima bioetike sudjeluju brojni inozemni i domaći predavači putem online platforme. Član organizacijskog odbora Amir Muzur istaknuo je kako je ovogodišnje izdanje riječkih dana bioetike svojevrstan hommage ljudima koji su od 1999. godine, uz sveprisutne izazove, organizirali, osmišljavali i okupljali sudionike.

Jedna od glavnih tema posvećena je obilježavanju desete godišnjice časopisa „Jahr – European Journal of Bioethics“, kojega je pokrenula Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Časopis je od ideje godišnjaka kroz 10 godina postojanja prerastao u respektabilni europski časopis bioetike. Tako će se u sklopu 22. riječkih dana dodijeliti i Nagrada „Fritz Jahr“ za istraživanje i promicanje europske bioetike za ovu godinu Luiselli Battaglia. Predavanja vezana uz časopis „Jahr“ održali su Igor Eterović, Toni Buterin, Evgenia Arh, Gordana Šimunković te Robert Doričić. Predavanja pod skupnim nazivom „Pravo, bioetika i ranjive skupine“ održali su Alen Bošković, Sandra Bošković, Marija Spevan i Ivana Tutić Grokša.

Putem Zoom platforme s početkom u 14 sati doc. dr. sc. Dalida Ritossa s Pravnog fakulteta u Rijeci održala je predavanje „Obiteljsko nasilje u doba bolesti Covid-19 – uloga zdravstvenog sustava u zaštiti najranjivijih“, kojem osim mjera pogoduju i drugi čimbenici poput ekonomskih i socijalnih stresora. Zdravstveni radnici imaju u toj priči ključno mjesto pa će se na temelju rezultata istraživanja predložiti nadogradnja sustava za zaštitu žrtava.

U petak, 27. studenog 22. riječki dani započinju u 11 sati predavanjem profesora Gilberta Marzana s Rezekne Academy of Technologies u Latviji pod nazivom „Digital Social Innovation and Societal Transformations“. Nakon predavanja slijedi tribina „Etika digitalnog doba“ u kojoj će sudjelovati Helena Štrucelj, Saša Horvat, Amir Muzur, Gordana Pelčić, Vanja Pupovac, Anastasia Fabbro, Fabio D’Antoni, Esterina Pedone, Franco Fabbro i Cristiano Crescentini.

Sve dodatne informacije o ovom značajnom simpoziju bioetike možete pronaći na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci i na Facebook stranici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Komentari