Oleg Mandić, posljednji preživjeli dječak iz zloglasnog logora: “Auschwitzu zahvaljujem što sam imao lijep život”

93
Oleg Mandić 12. siječnja 2020. godine sa talijanskom ekipom TV RAI1 u Auschwitz-Birkenau

Oleg Mandić, 87-godišnji Opatijac zadnji je logoraš koji je živ izašao iz Auschwitza. Mandić je kao 12-godišnji dječak preživio zloglasni logor i dočekao dolazak Crvene armije koja je 27. siječnja 1945. godine oslobodila logoraše Auschwitza.
S njime su bile baka i majka. Iz logora su izašli u posljednjoj grupi, 2. ožujka 19445. godine.

O strahotama koje je proživio Oleg Mandić dugo je šutio. Na sreću, odlučio je progovoriti i mladima prenositi iskustva i poučiti ih da mržnja nikome ne donosi ništa dobro. Razgovarali smo s njime povodom nedavno održanih 11. Dana antifašizma u Opatiji.

Tema ovogodišnjih Dana antifašizma u Opatiji bila je „Cijena života“, a jedan od sudionika tribine bio je Oleg Mandić. Za trajanja Dana antifašizma u Opatiji održane su i multidisciplinarne radionice za učenike opatijskih srednjih škola pod nazivom „Kolike su cijene naših života?“

Vaš boravak u Auschwitzu, zloglasnom nacističkom logoru, dok ste bili dijete obilježio je vaš daljnji život, postao je vaša misija…

Auschwitzu zahvaljujem što sam imao lijep život. Osjećam potrebu da, prenoseći vlastita iskustva, pomognem svakome  poboljšati i proljepšati vlastiti život.

Kako mladim ljudima danas najbolje pojasniti vrijednost života, jednog, jedinog i besmisao rata, njegovog sveopćeg uništenja koje u konačnici vodi samouništenju?

Poučiti ih da ne treba mrziti. Nikome to ne koristi, niti pruža zadovoljstva. Hoćemo li mrziti ili ne, ovisi o nama samima.

Opatija je vaš dom i ujedno već 11 godina domaćin Dana antifašizma. Koliki je značaj zajednice i jedinica lokalne samouprave u održavanju ove manifestacije?

Manifestacija koja je dugoročno usmjerena prema mladima imat će veći učinak, ako ih i lokalne jedinice podržavaju. U Opatiji je tako, pa odatle i velika popularnost DAF-a.

Auschwitz nosi  najgori prizvuk prošlosti povijesti, ali i svakog tko je bio njegova žrtva. Osobno ste prošli sve njegove boli i traume i kako ste uspjeli nastaviti život pozitivno usmjeren prema budućnosti?

Bilo mi je 12-13 godina kada sam već spoznao da mi se više nikada ne može dogoditi nešto toliko neljudsko i stravično poput onog što sam već bio prošao. Sve predispozicije za jedan prekrasan život bile su tu. Tako je i bilo.

mandić
Oleg Mandić 27. siječnja 2020. sa 5000 srednjoškolaca u Palači sportova u Torinu

Što očekujete od opatijskih srednjoškolaca koji su sudionici ovogodišnjih DAF?

Da uče i obrazuju se,  što će im neminovno pomoći da se izdvoje iz prosječnosti, a i lakše će se vratiti već donekle izgubljenim društvenim vrijednostima – etici i moralu.

Pozivani ste kao predavač i svjedok povijesti na brojna mjesta u Europi i svijetu i svuda bili dobro primljeni. Koje vas se putovanje najviše dojmilo?

Nedavno u Zagrebu, kada sam spoznao da su i „kod kuće“ konačno shvatili značaj mojih riječi i onoga koji ih izriče.

mandić1
Oleg Mandić 5. veljače sa premijerom Plenkovićem na otvorenju izložbe u Zagrebu – „Holokaust u Hrvatskoj 1941-45“.

Koje  su  vaše daljnje misije i aktivnosti?

Neću vam reći, jer su većinom dugoročne, pa bi se smijali mom prirođenom optimizmu (obzirom na godine).

Kako pravilno pozicionirati antifašizam u društvu, u zajednici  i na globalnom polju?

Ako prihvatite moje gledanje da je antifašizam način optimističkog razmišljanja usmjeren Dobru, a samim time protivnik svakom Zlu, onda ga ne treba pozicionirati. Ono ili jest ili nije u nama. Zavisno od odgoja, obrazovanja i svega onoga što čini našu osobnost.

 

 

Komentari